Za smrt novorođenih beba krive su bakterije!

Kod dobrog dela beba koje su preminule u prvim danima nakon rođenja, nađene su smrtonosne bakterije poput stafilokoka i ešerihije

  • 1

Istraživanje objavljeno u poznatom medicinskom časopisu “Lancet” otkrilo je da su stotine obdukcija na bebama koje su, na prvi pogled, umrle bez vidljivog uzroka, utvrdile prisutnost potencijalno smrtonosnih bakterija, pogotovo bakterije kao što su "stafilokokus aureus” i “ešerihija koli.

Pregledom nalaza obdukcija beba u jednoj londonskoj dečjoj bolnici otkriveno je da je kod oko polovine slučajeva sindroma iznenadne dečje smrti, za koji se često koristi i naziv “smrt u kolevci”, utvrđena prisutnost bakterije koja je mogla da uzrokuje smrt. I “stafilokokus auerus” i “ešerihija koli” mogu da predstavljaju uzrok smrti bez ikakvih očiglednih fizičkih znakova, ali još ne postoji dokaz da su odgovorne za smrt u kolevci.

Jedan od autora istraživanja, prof Najdžel Klajn, rekao je za Bi-Bi-Si da stručnjaci još ne mogu sa stopostotnom sigurnošću da kažu da su te bakterije uzrok iznenadne dečje smrti.

- Ipak, moguće je da su te bakterije prisutne kod dece koja su izložena i drugim rizicima, kao što je pušenje, pa zato to istraživanje ponovo ističe važnost roditeljskog pridržavanja saveta o smanjivanju rizika za smrt u kolevci - kazao je Klajn.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarah

    3. oktobar 2013 | 13:44

    Te bakterije su prisutne u bolnici i bolnica je morala da zatvori odeljenje i uradi potpunu sterilizaciju tog odeljenja. A oni i dalje tamo rade i prebacuju krivicu na neke nebulaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA