JEDITE VITAMINE: Zdrava hrana zaustavlja depresiju

Usvajanjem zdravih prehrambenih navika možete u značajnoj meri smanjiti rizik od depresije

  • 0

Rezultati dve finske studije pokazali su da se unosom zdrave hrane - koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad i niskomasni sir - smanjuju simptomi i rizik od depresije.

Prvo istraživanje zasnovano je na podacima iz dnevnika ishrane 2.000 muškaraca srednjih godina u kojima su beležili učestalost konzumacije hrane tokom 13 godina. Druga je obuhvatila proučavanje životnih navika 140 ispitanika, a rađena je u sklopu studije za prevenciju od dijabetesa.

Ispostavilo se da dovoljan unos folne kiseline (vitamina B9) smanjuje simptome depresije. Ovog važnog nutritijenta najviše ima u šumskom voću, žitaricama, mesu i džigerici. Takođe, gubitkom telesne mase dolazi do smanjenja rizika od depresije.

Autori studije objavljene u stručnom časopisu "Psychotherapy and Psychosomatics" istakli su da povećanim unosom kobasica, suhomesnatih proizvoda, proizvoda bogatih šećerom i gaziranih pića dolazi do pojave prvih simptoma ovog oboljenja kojeg karakterišu anksioznost, napetost, tuga, nesposobnost za rad i druga negativna osećanja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA