Operisali srce nerođene bebe i spasli joj život! (VIDEO)

Hirurzi iz Los Anđelesa prvi put izveli su operaciju spasavanja života fetusa u majčinoj materici. Kako bi im ovo uspelo, vežbali su na grožđu

  • 1

Nakon što su se izvežbali na zrnu grožđa, hirurzi su uspešno izlečili srčanu manu fetusa starog svega 25 nedelja (šesti mesec trudnoće), a da pritom beba nije izvađena iz majčinog stomaka. S obzirom na to da većina dece rođene s ovakvom manom umire, ovo je zaista spektakularan poduhvat!

- I mama i beba se zasad osećaju odlično. Optimisti smo i verujemo da će, zahvaljujući našem zahvatu, bebino srce biti u daleko boljem stanju kad se bude rodila – rekao je glavni hirurg, doktor Ramen H. Kmait.

Jedan srčani zalistak fetusa bio je preuzak, pa je zbog te urođene anomalije, odnosno aortne stenoze, bio onemogućen adekvatan prolazak krvi iz srca u aortu. Bez operacije dete bi bilo rođeno sa sindromom nerazvijene leve komore. Većina dece rođene s ovakvom manom ne uspevaju da požive dug i kvalitetan život.

Kako bi se pripremili za ovako osetljiv zahvat, tim hiruga vežbao se na zrnu grožđa, smeštenom u silikonskom kalupu, koje je predstavljalo srce fetusa.

Koristeći žičice tanke poput vlasi kose, minijaturnu iglu, sićušni balon i kateter uspešno su obavili operaciju na srcu veličine oraha još nerođenog deteta. Dvadesetpetogodišnoj trudnici dali su lokalnu anesteziju, baš kao i njenoj bebi, da bi srce bilo opušteno i da se mališan ne bi pomerao u majčinoj utrobi.

Operaciju pod nazivom valvuloplastika aorte izveo je stručni tim sačinjen od dečjeg kardiohirurga, specijaliste za fetalnu ehokardiografiju, akušera specijalizovanog za fetalnu hirurgiju i neizbežnog anesteziologa. Ovaj zahvat izveden je zahvaljujući kolaboraciji tri ustanove: “Presbyterian Medical Center”, “Children’s Hospital Los Angeles” i “Keck School of Medicine of the University of Southern California”.

(Telegraf.rs / Jutarnji /Eon.BusinessWire.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA