Zdravi i čisti zubi čuvaju bistrinu mozga

Redovnim pranjem zuba sprečićete pojavu ne samo karijesa, već i mnogih drugih bolesti kao što je, na primer, Alchajmerova

  • 1

Naučnici su otkrili da nedovoljna oralna higijena, nebriga o zdravlju zuba i bolesti desni mogu naš mozak da dovedu u veoma loše stanje. Pranje zuba dva puta dnevno, redovno čišćenje zubnim koncem i redovni pregledi kod stomatologa mogu da zaštite mozak od razornog oblika demencije.

Novo istraživanje britanskih stručnjaka, sprovedeno na Univerzitetu u Centralnom Lankaširu, na deset uzoraka mozga pacijenta koji su preminuli a bolovali su od demencije, pokazalo je da je većina njih imala bolesne desni.

Istraživači veruju da bakterije, kada krvotokom dospeju do mozga, izazivaju imunološki odgovor koji dovodi do izumiranja neurona. Takvi procesi mogu da pospeše promene tipične za Alchajmerovu bolest, što se kod ljudi manifestuje zbunjenošću, senilnošću i gubitkom pamćenja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Biologije

    11. oktobar 2013 | 19:22

    Dok sam prao zube pastom punom fluora zubi su mi se neprestano kvarili.Kada sam počeo da ih perem limonovim sokom i bikarabonom sodom i lečim se suncem kvarenja više nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA