U DEVET U KREVET: Nenaspavana deca su problematična

Neredovan odlazak dece na spavanje utiče na njihovo ponašanje u školi i kod kuće

  • 1

Deca koja ne odlaze svaki dan u krevet u isto vreme sklonija su razvoju problema u ponašanju, pokazala su nova svetska istraživanja. Stručnjaci su, između ostalog, proučavali pojavu hiperaktivnosti, ponavljano loše ponašanje, probleme s vršnjacima i emocionalne poteškoće.

Osim toga, neodlazak na spavanje u isto vreme škodi razvoju mozga i sposobnosti regulisanja nekih vrsta ponašanja kod mališana. Međutim, stručnjaci su takođe otkrili da je taj efekat reverzibilan, jer su roditelji koji su počeli da stavljaju svoju decu na spavanje u isto vreme primetili poboljšanja u njihovom ponašanju.

Studijom kojom je bilo obuhvaćeno više od 10.000 dece, pratio se odlazak na spavanje dece stare 3, 5 i 7 godina i beležile su se informacije njihovih roditelja i učitelja o ponašanju. Deca stara 3 godine najčešće su odlazila na spavanje u različita vremena, polovina dece od 7 godina su redovno odlazila u krevet između 19.30 i 20.30 sati, dok je samo 9 odsto išlo na spavanje posle 21 sat.

Stručnjaci su otkrili da su ona deca koja su celo detinjstvo odlazila na spavanje u različito vreme pokazala pogoršanje ponašanja. Međutim, ona koja su u periodu od 3 ili 5 godina odlazila na spavanje u različito vreme, ali su sa 7 godina krenula da spavaju u isto vreme pokazala su primetno poboljšanje u ponašanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA