MAME, NE TRONTAJTE DECU: Pretopla odeća šteti zdravlju

Preterano oblačenje beba i dece i njihovo ušuškavanje u slojeve debele odeće opasno je za njihov organizam

  • 0

Profesor s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Turskoj "Nedžmetin Erbakan" Konji Rahmi Ors upozorava da su bebe i mala deca veoma osetljiva i da se s njima mora pažljivo postupati. On je naglasio da postoji niz grešaka koje mnogi roditelji čine, a koje mogu da imaju veoma opasne posledice po zdravlje deteta.

Jedna od njih vezana je za preterano utopljavanje dece prekomernom odećom. Detetu je sasvim dovoljno da napolju, čak i na ciči zimi, bude zagrejano do prosečne sobne temperature od oko dvadesetak stepeni, a da nema potrebe utopljavati ga do te mere da se znoji kao da je na ulici plus 40.

- Deca koja se prekomerno obuku izložena su riziku od dehidratacije, odnosno gubljenja tečnosti u organizmu. To može da ima negativne posledice po rad bubrega, a dešava se u ekstremnim slučajevima da dovede i do tragičnih posledica. Naglo zagrevanje organizma povećava i količinu štetnih supstanci u krvi, što takođe može negativno da se odrazi na organizam - poručio je Ors.

Takođe, on upozorava roditelje da svoje mališane preterano ne pokrivaju ni kada idu na spavanje, jer se time ugrožava kvalitet sna samog deteta.

- Prekomerna toplota nije ništa manje opasna od hladnoće i to bi svi trebalo da imaju na umu. Bitno je održavati optimalnu temperaturu , ali i ne preterivati u preduzetim merama - zaključuje Ors.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA