NE TUCITE DECU: Zbog batina i sama postaju agresivna!

Američka studija ukazuje na to da deca, koja su bila telesno kažnjavana kada su imala pet godina, postaju agresivnija po polasku u školu

  • 6

Naučnici s Univerziteta Kolumbija u Njujorku objašnjavaju da kažnjavanje batinama kod dece rezultira modeliranjem agresije kao sredstva za rešavanje problema.

Podaci studije, objavljene u časopisu “Pediatrics”, zasnivaju se na podacima na oko 1.900 dece iz 20 američkih gradova, koja su bila praćena od treće godine do kraja osnovne škole. Tokom istraživanja oko 57 odsto majki i 40 odsto očeva izjavilo je da su telesno kažnjavali decu kada su imala tri godine, a 52 odsto majki i 33 odsto očeva su decu fizički kažnjavali i kada su imala pet godina.

Pokazalo se da su majčinske batine veći faktor rizika za agresivnost nego kad dete dobije batine od oca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drnd

    24. oktobar 2013 | 15:19

    Ja sam batine dobijao kada god sam ih zasluzio i danas kada iz perspektive odraslog coveka vidim svet oko sebe, zahvalan sam im na tim batinama. Danasnja deca su strasno razmazena. Kada mojoj babi neko pomene pubertet ona misli da je to neka nova bolest. To je jeftino opravdanje za bezobraznu decu.

  • Niko

    24. oktobar 2013 | 14:09

    Sta to znaci "ne tucite decu " nisam za to da se deca nenormalno biju ali mora da im se pokaze ko je gazda sto je razgovorom nemoguce ,znam vise dece koju roditelji ne biju pa su deca nemoguca ....

  • ana

    24. oktobar 2013 | 13:38

    Nadam se da je ovakve članake pišu roditelji dece koja mogu da budu uzor ostalima. Pošto se do sad pokazalo da članke o deci najčešće pišu ljudi koji ili koji nemaju dece ili su im deca ispod 10-15 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA