POŠTENJE SE ISPLATI: Pravedno ponašanje nas čini srećnim

Za naš mozak su naše sopstveno poštenje i donošenje ispravnih odluka najbolja nagrada

  • 0

Ljudski mozak odgovara na pravedno postupanje na isti način kao kada dobijemo novac ili jedemo čokoladu, tvrde naučnici Univerziteta UCLA. Kada smo fer prema drugima, u našem mozgu se aktivira centar za nagrađivanje.

- Izgleda da smo kao vrsta programirani da tretiramo poštenje kao nagradu - smatra profesor psihologije s Univerziteta UCLA Metju Liberman.

Stručnjaci objašnjavaju da dobijanje poštene ponude aktivira iste moždane krugove kao, na primer, kockica čokolade ili gledanje u prelepo lice. Istraživači su, takođe, otkrili da se pri tom aktiviraju moždani centri koji se aktiviraju i pri zadovoljavanju osnovnih potreba kao što je hranjenje.

Drugi deo mozga povezan s gađenjem aktivira se kada osoba dobije nepristojnu ponudu. Kada takvu ponudu mozak prihvati, aktivira se deo mozga odgovoran za regulisanje emocija, što pokazuje šta se događa kada ljudi "progutaju svoj ponos", objašnjavaju naučnici. Deo mozga vezan za samokontrolu aktivira se posle prihvatanja uvredljive ponude, a smanjuje se aktivnost dela mozga vezanog za gađenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA