VODITE RAČUNA: Štikle oštećuju kičmu!

Sve žene koje ne mogu da zamisle svoj život bez štikli neće se obradovati ovoj vesti. Naime, postoji veliki broj razloga zbog kojih bi visoke potpetice trebalo izbegavati koliko god je to moguće

  • 0
Seksi štikle Foto: wallpaperhdfree.com

Mnogim ženama je život bez štikli nezamisliv. Osećaj kada se popnu na visoku potpeticu i samopouzdanje koje osete u tom trenutku naprosto je nezamenljiva kombinacija seksepila i privlačnosti. Međutim, štikle, ma koliko bile odraz ženstvenosti i dobrog izgleda, nisu zdrave ni po vaša stopala, ni po vaša kolena, ni po vaše kukove. Još je nekoliko krupnih razloga zbog kojih bi ih trebalo što češće izbegavati.

Oštećuju stopala

Stopala deluju kao "jastuci" koji štite kostur od udaraca, ali u potpeticama ne mogu da obavljaju svoju prirodnu funkciju. Što je peta veća, to je i veći pritisak na kosti. Tako peta od 10 centimetara povećava taj pritisak za gotovo 30 odsto.

Potpetice narušavaju prirodni prelaz kostiju i živaca od pete do prstiju, što može da uzrokuje ozbiljna oštećenja živaca i urasle nokte.

Utiču na proširene vene

Nošenje cipela na visoku petu menja prirodni položaj zglobova i "tera" ih prema napred, što može da prekine cirkulaciju u donjim ekstremitetima i uzrokuje proširene vene.

Slično delovanje imaju i na Ahilove tetive. Štikle uzrokuju skraćivanje mišića lista koji se prilagođava nepravilnom uglu cipele. To može da izazove skraćivanje i zbijanje mišića, što vodi do hronične boli i neprijatnosti čak i kod nošenja ravnih cipela.

Kolena se više troše

Koleno je najveći zglob u telu i deluje poput amortizera, ublažavajući udarce od hodanja. Ono se prirodno podmazuje, što štiti hrskavicu, ali visoke pete stvaraju pritisak na njegovu unutrašnju stranu i pojačavaju trošenje. Koleno se zato ne podmazuje dovoljno, što može da uzrokuje osteoartritis. Tu bolest prati bol kod hodanja, škripanje zglobova i ograničeno kretanje.

Na kukovima i kičmi je veći pritisak

Visoke pete izbacuju kukove i kičmu iz uspravnog položaja prema napred, što pojačava pritisak na kolena, na mišiće i tetive karlice, kao i na donji deo leđa. Što se mišići više naprežu, to je rizik od povreda veći.

Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju ženama koje visoke pete nose svaki dan da naprave pauzu, odnosno da svaki drugi dan nose ravne cipele kako bi smanjile pritisak na kostur.

(Telegraf.rs/24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA