NOVI ORGAN U LJUDSKOM TELU: Otkriven ligament zbog kojeg nam otkazuju kolena

Dvojica hirurga iz Levena došli su do neverovatnog otkrića veoma važnog kako za anatomiju čoveka, tako i za ortopedsku hirurgiju

  • 1

Belgijski hirurzi dr Steven Klas i dr Johan Belemans, specijalisti za operacije kolena, otkrili su nauci do sada nepoznat ligament u ovom zglobu.

Oni su primetili da se kod pojedinih pacijenata s povredama prednjeg ukrštenog ligamenta, čak i nakon uspešne operacije, i dalje dešava da im kolena klecaju ili čak potpuno “otkažu” tokom nekih aktivnosti. Svoje istraživanje bazirali su na članku iz 1879. godine, u kojem je jedan francuski anatom izneo teoriju da u prednjem delu kolena zasigurno mora da postoji još jedan dodatni ligament.

Ova postavka pokazala se kao tačna. Koristeći se tehnikom makroskopske disekcije, oni su nakon velikog broja obdukcija na preminulima došli do zaključka da u kolenima zaista postoji još jedan, do sada neidentifikovani ligament. Kako se pokazalo, novi organ koji je dobio ime “anterolateralni ligament” ima više od 97 odsto svih osoba na planeti.

Koliko je ovo otkriće značajno, biće vam jasnije kad shvatite da je dosad mnoštvo uspešnih sportista, ali i običnih ljudi, bilo pogrešno dijagnostikovano i bezuspešno lečeno od povreda kolena. Jednostavno, njima je operativno tretiran pogrešan ligament!

Klas i Belemans sada rade na novim hirurškim metodama koje će omogućiti uspešniji pristup u lečenju pokidanih ligamenata, povrede koja neretko muči uspešne sportiste poput košarkaša Partizana Davisa Bertansa.

Rezultati studije dvojice belgijskih stručnjaka objavljeni su u britanskom časopisu “Journal od Anatomy”, a sve njihove kolege složile su se da je otkriće novog dela ljudskog tela veoma osvežavajuće za nauku. Podsetićemo vas da su samo pre nekoliko meseci naučnici otkrili još jedan dugo skrivani organ, smešten u rožnjači oka.

(Telegraf.rs / Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    6. novembar 2013 | 16:11

    "njima je operativno tretiran pogresan ligament", sto je nemoguce..ligament koji se operise, radi se graft npr, sigurno je pokidan, samo ovde je rec o tome da je u tim slucajevima verovatno i taj novo otkriveni ALL pokidan,a to se previdelo do sad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA