Srbi manje depresivni od Hrvata i Crnogoraca! (FOTO)

I pored silnih monetarnih, političkih i duševnih kriza koje nas svakodnevno pogađaju, Srbi kao narod uopšte nisu toliko depresivni koliko nam se čini. Manje smo depresivni od Švajcaraca, Holanđana, Skandinavaca, Japanaca...

  • 7

Verovali ili ne, Srbi uopšte nisu toliko depresivni koliko nam se čini, jer samo 4 do 4.5 procenata svih nas ima dijagnostikovan depresivni poremećaj!

Prema najnovijem istraživanju, stanovništvo Hrvatske i Holandije je najdepresivnije u Evropi, gde preko sedam odsto ljudi pati od ove psihičke bolesti.

Nešto slabije su najtmurnijim mislima ugroženi Švajcarci, Crnogorci, Skandinavci i žitelji bivših sovjetskih republika. Što se ostalih bivših SFRJ republika tiče, s manje od četiri odsto depresivnih Bosanci su najveseliji, a Slovenci su u istoj grupi kao i Srbi.

Makedonci su nešto depresivniji od nas i nalaze se na granici da imaju ozbiljnih psihičkih problema.

U studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu PLoS Medicine navodi da su korišćeni podaci o rasprostranjenosti, učestalosti i trajanja depresije. Naučnici su ustanovili da depresija predstavlja drugi vodeći uzrok invaliditeta, a ovu dijagnozu u proseku ima više od četiri odsto svetske populacije.

Važno je napomenuti da za siromašne zemlje nema pouzdanih podataka o depresiji, a istraživači su bili primorani da se proceni na osnovu statističkih modela regresije. Uprkos svemu tome, njihovi nalazi su značajni i često iznenađujući.

Više od pet odsto populacije pati od depresije na Bliskom istoku, u Severnoj Africi, podsaharskoj Africi, istočnoj Evropi i na Karibima. Najniža stopa zabeležena u istočnoj Aziji, Australiji, Novom Zelandu i jugoistočnoj Aziji. Govoreći o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije javlja se u Avganistanu, a najmanje u Japanu.

(Telegraf.rs / Plos Medicine / Washington Post / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hajduk

    8. novembar 2013 | 19:56

    Konacno ,prava slika SVETOG NEBESKOG NARODA .Veseli ,lepi ,brilijantni ,NIKO NAM NIJE RAVAN na zemaljskoj kugli ,zato i imamo toliko mnogo neprijatelja .Svaka ala i vrana nadlece nasa ognjista ,ali ne zadugo .NIKO NEMA STO SRBIN IMADE ! To su SVETE PORUKE nasih predaka ,tu je nasa snaga i tajna ,dostupna samo nama!

  • Nikola SRB

    8. novembar 2013 | 21:12

    Hajduk Svaka Cast pozdrav iz srema.

  • Karlsruhe

    8. novembar 2013 | 21:39

    Naj bolji smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA