MEDICINSKO ČUDO: Prva ljudska jetra napravljena 3D štampačem (VIDEO)

Grupa američkih naučnika je pomoću 3D štampača napravila minijaturnu ljudsku jetru koja može da poživi do 40 dana

  • 0

Fantastične vesti stižu iz sveta medicine! Zahvaljući tehnologiji 3D štampanja, naučnicima je uspelo da proizvedu prvu veštačku ljudsku jetru koja na duže vreme funckioniše kao prava! Kako se veruje, ovo otkriće bi u budućnosti moglo da spase mnoge živote, naročito kad se uzme u obzir da u svetu 120.000 ljudi čeka na presađivanje organa.

Stručnjaci iz kalifornijske kompanije koja se bavi medicinskim istraživanjima “Organovo” stvorili su malecnu jetru, tanku svega pola milimetra i široku četiri, koja može da obavlja sve zadatke kao ljudska.

Ova minijaturna veštačka jetra poživela je svega šest nedelja u laboratorijskim uslovima, ali očekuje se da će sve bržim napretkom tehnologiije 3D štampanja vrlo skoro moći da se dobiju organi koji će nakon transplantacije u čoveka besprekorno funkcionisati daleko duže.

Dok to ne bude moguće, makar će farmaceuti na raspolaganju imati funkcionalne organe na kojima će moći da ispituju dejstva lekova.

Ova jetra stvorena je tako što je 3D štampač naslagao 20 slojeva hepatocita drugih ćelija koje vrše većinu funkcija jetre. Unutra su ubačene i ćelije krvnih sudova, zahvaljujući kojima su do ćelija jetre sprovedeni kiseonik i druge hranljive materije.

- Prošlog aprila uspeli smo da stvorimo jetru koja je poživela pet dana, a već sada smo u stanju da demonstriramo tkiva koja opstaju 40 dana. S obzirom na to da se zna da je prosek života takozvanih 2D kultura svega 48 sati, ovo je zaista značajan napredak – rekao je Kit Marfi, izvršni direktor kompanije “Organovo”.

(Telegraf.rs / Organovo / Metro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA