ŽIVA ISTINA: Jutro je pametnije od večeri

Prema poslednjem istraživanju Univerziteta Harvard, važne životne odluke trebalo bi donositi ujutro jer je tada čovekov um najbistriji

  • 0

Čovek je najpametniji izjutra, kada ga još uvek nisu savladale svakodnevne obaveze i dok je samokontrola u punoj snazi, nagoveštavaju naučnici sa Harvarda i napominju da bi upravo zbog tog saznanja čovek trebalo sve važne odluke da donosi tokom prepodneva.

Prema posednjim istraživanjima, kako dan odmiče tako je čovek iscrpljeniji, umorniji, ponašanje mu izmiče kontroli što svakako nije dobro za odlučivanje o bitnim stvarima. Takođe, pored donošenja loših odluka, ljudi su uveče i skloniji nemoralnom ponašanju.

Studija je ispitivala ljude koji su imali zadatak da daju odgovor na pitanje na kojoj strani ekrana na računaru vide više tačkica. Kad god bi odgovorili da je u tačan odgovor desna strana, obećavan im je novac, što je bio odličan povod da lažu. Pokazalo se da je mnogo manje laži bilo među ljudima koji su ispitivani ujutru, u odnosu na one koji su na pitanja odgovarali popodne.

Činjenica je da, kako dan odmiče, tako se čovekove rezerve energije iscrpljuju, obaveze gomilaju, zbog čega je skloniji varanju, lažima i čak krađi. Stoga, kako biste živeli kvalitetnije, vodite računa da se budite na vreme i da sve bitno obavljate već dok ne otkuca podne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA