DIJABETES JE VIRUS: Stiže vakcina protiv šećerne bolesti!

Na dan kada se obeležava međunardoni Dan obolelih od dijabetesa stižu nam dobre vesti. Prototip vakcine protiv juvenilnog dijabetesa u poodmakloj je fazi razvoja

  • 6

Na Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, koji se obeležava svakog 14. novembra, stižu novosti o fantastičnom otkriću finskih naučnika. Oni smatraju da su otkrili uzrok nastanka šećerne bolesti i već su na putu da otkriju lek!

Tim naučnika s Univerziteta u Tampereu tvrdi da je uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 virus koji napada gušteraču i uništava ćelije koje proizvode insulin. Ovi stručnjaci detaljno su ispitali stotinak vrsta virusa i izolovali njih pet koji su odgovorni za nastanak ove bolesti koja se najčešće javlja već u ranom detinjstvu.

Uz ovo otkriće, uporedo su radili na razvoju vakcine protiv ovih napasnika. Kako se ispostavilo, virus dijabetesa je sličan virusu koji izaziva dečju paralizu, a koji je u većini delova sveta iskorenjen zahvaljujući programu vakcinacije.

Prototip vakcine protiv dijabetesa nalazi se u poodmakloj fazi razvoja. Vakcina je do sada testirana na miševima i pokazala se veoma efikasnom. Sledeća faza je testiranje vakcine na ljudima.

Ova vakcina sprečila bi javljanje i razvoj bolesti (kada je reč o dijabetesu tipa 1), tako da roditelji koji imaju ovaj tip šećerne bolesti u porodici ne bi više morali da se plaše da će njihova deca čitavog života morati da zavise od insulinskih injekcija. Juvenilni dijabetičari, za razliku od ljudi obolelih od dijabetesa tipa 2, ne mogu svoje stanje da koriguju promenom načina života ili oralnim lekovima, već su bukvalno osuđeni na insulin.

Međutim, najveći problem s razvojem ove vakcine je finansiranje. Prema procenama, za testiranje i završni razvoj vakcine neophodno je uložiti oko 700 miliona evra.

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    14. novembar 2013 | 11:55

    Haha najbolje sad vakcina, na kraju cemo umesto kafe ujutru dobijati vakcinu....kuda ide ovaj svet?

  • Урош

    15. novembar 2013 | 00:45

    Мици, ја не болујем од тога, али сваки пут када зинем да поједем нешто слатко, размислим, колико је тешкољудима, који то не смеју ни помирисати. Тако да, оно, покажи мало разумевања.

  • dragana

    20. novembar 2013 | 11:54

    Urose ko je rekao da diabeticari ne smiju ni pimirisati slatko?Nisi dobro obavjesten,smiju jesti umjereno kao i svi drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA