Što manja beba, to stidljivija osoba

Ako je vaša beba bila laka na porođaju, velika je verovatnoća da će biti stidljiva osoba tokom života

  • 2

Studija objavljena u časopisu "Pediatrics" opisala je da mladi odrasli ljudi koji su rođeni s ekstremno niskom porođajnom masom imaju veće šanse da budu stidljivi, oprezni i neskloni rizičnom ponašanju nego oni koje su rođeni s normalnom težinom.

Kanadski istraživači su ukazali da stidljiva osoba može da poveća šanse za usamljenost i smanji šanse za emocionalno zadovoljstvo, što sve povećava rizik za emocionalne probleme. Međutim, ti rezultati i veza između niske porođajne mase i povučene osobe ne znače nužno odnos "uzrok i posledica".

Autor studije Luis Šmit, profesor psihologije, neurologije i ponašanja u Mekmaster univerzitetu u Hamiltonu (Kanada), kaže da te činjenice daju prostor za tvrdnju da postoje različiti načini da se postane stidljiv, od kojih neki mogu da budu razni događaji u ranom detinjstvu. Profesorka psihijatrije i ponašanja na Medicinskom koledžu Teksas dr Džejn Riperger Šuler kaže da samo zato što je beba rođena s malom težinom ne znači de će posle, kao odrasla, biti anksiozna, ali postoji nešto što, ipak, povezuje to dvoje.

Prethodno istraživanje je opisalo da deca rođena s ekstremno niskom kilažom imaju kasnije viši rizik za poteškoće u učenju i emocionalne probleme, uključujući neuroze, smanjenje pažnje, hiperaktivni poremećaj i sklonost prema izraženijem oprezu.

 

Autori nove studije posmatrali su 71 mlađu osobu koje su bile rođene s ekstremno malom kilažom i 83 koje su pri rođenju imale normalnu težinu. Potom su istraživači procenili komponente ličnosti - temperament (stidljivost i društvenost, neurotizam i ekstroverziju), motivaciju (biohevioralne aktivaciju i inhibiciju), kognitivne i afektivne pokazatelje (samopoštovanje, usamljenost) i socijalizaciju.

Odrasle osobe, i muškarci i žene, koje su rođene s ekstremno malom kilažom, tokom života su stidljivije, inhibirane, manje društvene, imaju više otpora prema riziku i veću sklonost da prate socijalno prihvaćene obrasce ponašanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    15. novembar 2013 | 11:32

    Ovo je takva glupost...

  • Катарина

    20. mart 2014 | 10:26

    Ја сам била релативно крупна беба, имала сам готово 4 кг када сам се родила, дакле, нисам стидљива! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA