Srpkinja koja fotografiše porođaje: Tu je nemoguće odglumiti emociju! (FOTO)

Mlada umetnica Tamara Zidar, zagovornica prirodnog porođaja, koja je u žižu javnosti došla nakon što se na Jutjubu pojavio njen debitanstski film "Rađanje porodice", kaže da je porođaji fasciniraju jer se tu vide "prave i sirove emocije koje se hvataju fotoaparatom i objektivom"

  • 0

Pre nego što je njen film "Rađanje porodice" uzdrmao javnost, u Srbiji se o porođaju kod kuće gotovo nije ni pričalo. Tamara Zidar (27) po profesiji je programer, fotografijom je počela da se bavi iz ljubavi, a od nedavno ima i zvanje dule - žene koja fizički i psihički pomaže budućim mamama na porođaju. 

Dve velike ljubavi - fotografija i briga o mamama i bebama, došle su slučajno. Tamara je mlada, sa 23 godine, postala mama i za nju je to bio pravi  "izazov" i prelepo iskustvo  u kome je otkrivala novi svet, svet sa detetom. Otišla je korak dalje i upisala se na obuku za dule. Svoje iskustvo stečeno na obuci koristi da olakša ženama najizazovniji trenutak u životu, ali i da budućim mamam objasni da nema ništa strašno u trudnoći.

Ljubav prema fotografiji rodila se iznenada - gajeći svoju decu, slobodno vreme prekraćivala je ( kao i većina roditelja) fotografišući svoje mališane. 

- Volim spontane fotografije koje nisu iscenirane i nameštene. Volim da hvatam prirodne reakcije, a porođaj je jedna od situacija u kojoj nije moguće odglumiti emociju. Želela sam da ovekovečim prvo upoznavanje majke sa detetom i partnera koji učestvuje u rađanju svoje porodice pružajući beskrajnu podršku majci koja rađa– rekla je Tamara u razgovoru za Telegraf.

Razmišljajući na ovaj način, ova mlada umetnica došla je na ideju da snima porođaj. Na obuci za dule, gde je upoznala žene koje su imale slična ili ista interesovanja, izrazila je želju da fotografiše porođaj. Nedugo potom, javila joj se jedna trudnica iz Novog Sada. Film o njenom porođaju, koji je Tamara snimila, za deset dana pogledalo je preko 300.000 ljudi. Reakcija je bilo raznih, i nekoliko dana u Srbiji se na svakom koroaku pričalo o tom filmu i o tome kako se u Srbiji još po neka žena odluči da bebu rodi u svom domu.

- Komentarii su bili raznoliki. Iako je većina reagovala pozitivno, očekivano je bilo da će biti i oprečnih komentara. Ljudi su dosta zatvoreni i naviknuti na priču koja im se servira godinama, a žene se u porodilištu porađaju zapravo tek poslednjih 100 godina. Za porođaj kod kuće se opredeljuju majke koje su osvešćene, informisane, odlučne i koje veruju u svoje telo i moć rađanja – kaže Tamara koja lepotu tog događaja opisuje sledećim rečima:

"Upoznavanje sa bebom, mnogo je drugačije ukoliko se porađate kod kuće. Bebu imaš devet meseci u stoamaku i ta beba devet meseci sluša otkucaje tvog srca, i sluša tvoj glas i sluša to bućkanje u vodi, to je sav svet oko nje, i odjednom u porodilištima tu bebu izvade, obrišu je i odlože u neki krevetac daleko od mame. Prirodni porođaj, između ostalog, propagira da bebu majci stave na grudi, da ona sluša mamino srce koje je slušala devet meseci, da ima dostupunu hranu u svakom momentu kad njoj zatreba i da se oseća prijatno. Nema potrebe za odvajanjem bebe od majke nakon porođaja."

Emocije koje se izražavaju u porodici su ono što Tamara želi da pokaže i ovekoveči. Snimanje porođaja, najbolji je prikaz toga, ali ona ima i novu ideju - želi da provede jedan dan sa majkom i detetom fotografišući njihove najintimnije trenutke.

- Pored snimanja porođaja, imam i novi projekat, rekla bih paket - Dan sa fotografom za mamu i bebu. Mame su često usamljene, a retko se o tome priča. Filmovi i televizija nam prikazuju savršenu sliku mame sa bebom nakon porođaja, a iz svog iskustva znam da je prvi mesec naizazovniji u životu i majke i porodice. Niko ne može biti u potpunosti spreman za ono što sledi nakon devet meseci trudnoće i mamama treba dati do znanja da su njihove emocije, bilo pozitivne, bilo negativne, sasvim normalne i očekivane i da zbog njih nikako ne smeju imati grižu savesti – objašnjava Tamara.

Iako joj je želja da se bavi umetnošću, Tamara još uvek nije sigurna da li od toga u Srbiji može da se živi. Zna samo da ima jaku želju da proba, a ako ne uspe - fotografisanje porodice biće njen hobi. Pored svega navedenog, Tamara se bavi i pisanjem . Ima svoj blog -"geravodeli" , na kome objavljuje svoje tekstove, i svoje fotografije, posebno sa egzotičnih putovanja na koja vodi i svoju decu.

Tamarin film "Rađanje porodice" možete pogledati OVDE.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA