VARIKINOM PROTIV BORA: Izbeljivač usporava starenje kože

Iako su naučnici otkrili da razblažen rastvor izbeljivača ima moć da podmladi kožu, ovo nemojte ni slučajno da probate sami kod kuće!

  • 0

Od pamtiveka žene žele da što duže očuvaju mladalački izgled, pa se tako ne libe da isprobaju svakojake mazalice i losione za lice koje im nude kako licencirani dermatolozi i kozmetičari, tako i kojekakvi priučeni nadrilekari. Međutim, ovo što su sada naučnici smislili moglo bi da protera sve kreme protiv starenja u kantu za smeće.

Kako tvrde britanski stručnjaci, veoma razblažena varikina može da spreči oštećenja na koži koja se javljaju kao posledica sunčevog zračenja i samih godina, a samim tim i uspori starenje ćelija lica. Oni veruju da izbeljivač natrijum-hipohlorita, razblažen u koncentraciji od 0,005 procenata, magično sprečava sve zapaljenske procese na koži.

Do ovog zaključka došli su pokušavajući da shvate kako to da je kupanje u razblaženoj varikini tako uspešno u borbi protiv jedne vrste ekcema.

- U početku se mislilo da izbeljivači vrše antimikrobnu fuknciju, odnosno da ubijaju bakterije i viruse kože. Međutim, koncentracija rastvora koja se koristi u kliničke svrhe realno nije dovoljna da bi se postigao takav učinak. Zato smo se zapitali da, ipak, nije nešto drugo u pitanju - ispričao je Tomas Leang, profesor na Stenford univerzitetu.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu "Journal of Clinical Investigation", pokazali su da se koža miševa koji su bili izloženi radijaciji mnogo brže oporavlja nakon kupanja u rastvoru izbeljivača. Testovi su pokazali da male doze varikine blokiraju hemikalije imunološkog sistema koje izazivaju zapaljenske procese.

Iako je sam upalni proces od ključnog značaja za borbu organizma protiv infekcije, ako se javi preterana reakcija imunološkog sistema, to dovodi do oštećenja ćelija. Ispostavilo se da ovaj rastvor može to da spreči. Istraživači sada razmišljaju o tome da testiraju svoja saznanja na ljudima, a takođe, traže i druge bolesti koje bi mogle da se leče razblaženom varikinom.

- Moguće je da bi ovaj metod pomogao kod ljudi koji su od posledica zračenja dobili dermatitis. Isto tako, varikina bi mogla da pomogne u zaceljivanju čireva nastalih kao posledica dijabetesa. Oduševljeni smo ovim otkrićem pošto se pokazalo da razblaženi izbeljivač ima minimalno neželjenih dejstava. Radujemo se što smo na putu da otkrijemo nova svojstva hipohlorita koji bi mogli da pomognu i drugim pacijentima. U pitanju je jednostavan, siguran, a pritom i veoma jeftin metod - poručio je doktor Leang.

Međutim, oni upozoravaju ljude da moć varikine nikako ne isprobavaju sami kod kuće, pošto bi posledice mogle da budu katastrofalne, a u ekstremnim slučajevima čak i fatalne.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA