Otkrivena slaba tačka gena raka!

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku otkrili su ranije nepoznat "džep" gena K-Ras i razvili hemijsko jedinjenje koje može ući u njega i omesti funkcionisanje proteina

  • 2

Gen K-Ras je najčešće mutiran gen nađen u kanceru, za koji 30 godina nije postojao tretman, jer naučnici nisu uspevali da nađu lek koji bi se uspešno borio protiv njega.

Ipak, konačno je napravljen proboj na ovom polju. Identifikovana je "Ahilova peta" gena kroz koju je moguće, uz pomoć lekova, blokirati mutirane K-Ras proteine, dok bi zdravi proteini ostali netaknuti.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku otkrili su ranije nepoznat "džep" gena i razvili hemijsko jedinjenje koje može ući u njega i omesti funkcionisanje proteina.

Prema studiji koja je objavljena u časopisu "Natur Journal", testovi sprovedeni u laboratoriji na ćelijama raka pluća, pokazali su da molekuli ove supstance mogu efikasno i vrlo brzo da unište ćelije tumora uzrokovane genom K-Ras.

Ovaj gen je mutiran u tri od deset slučajeva ljudskog kancera, uključujući 90% vrsta raka pankreasa za koje ne postoji efikasna terapija, 40% vrsta raka debelog creva i 20% vrsta raka pluća.

- Smatra se da je K-ras najvažniji onkogen u kanceru i široko je rasprostranjeno mišljenje da ga je nemoguće tretirati. Mi prijavljujemo otkriće novog "džepa" u genu, koji je podložan tretmanu. Sigurni smo da ovo otkriće može da služi kao početna tačka u otkrivanju leka koji bi pogađao ovu mutaciju, a kasnije i druge mutacije - rekao je profesor Kevan M. Šokat.

Zaključak ove studije je da smo jedan korak bliži pronalaženju načina da se reši problem molekula Ras, koji je ključan za razvoj kancera.

(Telegraf.rs / Izvor:  Telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    23. novembar 2013 | 06:48

    Koja glupost...ne odgovara farmaceutskoj industriji da se objavi istina koju vec znaju...ipak najvise para obrcu kroz razna lecenja i bespotrebne lekove...tako da se iz tog razloga istina nikad i nece otkriti!

  • pedja

    23. novembar 2013 | 03:43

    Slaba tacka je cist vazduh i zdravo zivotno okruzenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA