KLOSTRIDIJA: Otkud smrtonosna infekcija u našim bolnicama?

Zaraza bakterijom po imenu klostridija najčešća je bolnička infekcija u Srbiji, ali i svetu. Doktor Miloš Korać objašnjava kako i zašto do nje uopšte dolazi

  • 3

Infekcije bakterijom klostridija ima u svim bolnicama u Srbiji, ali i svetu, a samo je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS u poslednjih četiri-pet godina lečeno oko 700 najtežih pacijenata, izjavio je danas načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti doc. dr Miloš Korać.

Korać je Tanjugu rekao da se u toj klinici leče najteži pacijenti iz svih bolnica u Srbiji zaraženi klostridijom i naglasio da je to najčešća bolnička infekcija kod nas i u svetu. On je napomenuo da je smrtnost zaraženih ovom bakterijom u Srbiji oko osam odsto i da je po učestalosti ove infekcije i smrtnosti naša zemlja u svetskim okvirima.

Korać je objasnio da se klostridija javila prvi put 2000. godine u Kanadi i SAD, gde je u bolnicama registrovan veliki broj obolelih i da se infekcija uglavnom javljala kod starijih i hroničnih bolesnika, što je dovelo do velike smrtnosti.

- U Americi su, recimo, 2010. godine imali 478.000 obolelih i više desetina hiljada umrlih od te bolesti. Bolest se pojavila i kod nas, tako da smo 2007-2008. godine imali prve slučajeve infekcije klostridijom. Posle toga infekcija je počela da se širi, tako da smo u svakoj bolnici imali slučajeve ove infekcije. Najteži slučajevi su dolazili na lečenje u Infektivnu kliniku, tako da smo imali priliku da upoznamo najteže bolesnike i da se borimo s tom infekcijom - naglasio je Korać.

On je naveo da je u prevenciji ove bolničke infekcije najvažnija lična i opšta higijena osoblja, ali i pacijenata. Korać je rekao da je danas jedna od važnih mera prevencije da se smanji neracionalna upotreba antibiotika, pošto su antibiotici glavni krivci za pojavu ove infekcije.

- Kod preterane upotrebe antibiotika dolazi do poremećaja crevne flore. U takvim situacijama klostridija može da počne da se razmnožava i da nadrasta sve druge bakterije u digestivnom traktu koje normalno tamo žive - objasnio je načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Ukoliko se infekcija desi, prema njegovim rečima, najvažnije je preduzeti epidemiološke mere, a to je da se izoluje bolesnik, započne sa lečenjem, odnosno terapijom, treba obavestiti epidemiologe da registruje obolelu osobu, kao i da se sprovedu mere dezinfekcije i čišćenja bolesničkih soba hlornim preparatima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", infekcije bakterijom klostridija prošle godine u Srbiji su imale 1.063 osobe, od kojih je 29 umrlo.

Komisija za bolničke infekcije Opšte bolnice Užice saopštila je ranije danas da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalazi pet bolesnika sa potvrđenom crevnom infekcijom izazvanom bakterijom klostridijom. Od tog broja, tri pacijenta zaražena su u užičkoj bolnici, četvrti pacijent je s infekcijom došao iz Kliničkog centra Srbije, a peti od kuće, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    26. novembar 2013 | 15:28

    Umirujuće izjave, znalačke poruke tipa "sve je pd, našom, kontrolom", čini se i dovode do ovakvih neprilika.

  • Katica Ljepoja

    29. jul 2014 | 10:19

    Klostridija je i dalje prisutna u Gradskoj bolnici, na odeljenju gastroentrologije

  • ivana

    27. april 2015 | 23:12

    I ja sam je dobila u novebru 2013. u Visegradskoj, na odeljenju carskih rezova, posle porodjaja. Uzasna bakterija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA