OPREZ: Od viška kilograma može da se ogluvi!

Pored toga što gojaznost šteti vašem celokupnom zdravlju, prekomerna telesna težina može da vas dovede i do gubitka sluha

  • 1

Kako otkriva novo istraživanje američkih naučnika, prekomerna telesna masa i preširok struk povezani su s rizikom od poteškoća sa čulom sluha.

U istraživanju dugom dve decenije učestvovalo je gotovo 69.000 žena koje su na početku studije bile uzrasta od 25 do 42 godine. Naučnici su za potrebe istraživanja proučavali njihove životne navike. Nakon što su u obzir uzeli godine, pušenje, dijabetes i ostale faktore, ustanovili su da indeks telesne mase (BMI) igra vodeću ulogu kada je u pitanju oštećenje sluha.

- Gubitak sluha ne mora da predstavlja neizbežan deo starenja. Srećom, postoji način da se staračka gluvoća usvajanjem zdravih navika na vreme spreči - izjavila je autorka istraživanja dr Šeron G. Karhan.

Žene čiji je BMI bio 25-29 imale su za 8 odsto veći rizik od gubitka sluha. Rizik je rastao u skladu sa rastom indeksa telesne mase – 11 odsto za indeks telesne mase 30-34, 16 odsto za BMI 35-39 i 19 odsto za BMI iznad 40.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu “The American Journal of Medicine”, pokazalo je da pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost mogu da smanje rizik od gubitka sluha.

(Telegraf.rs / Centar Zdravlja)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA