OPREZ: Stiže mutirani grip otporan na lekove

Naučnici upozoravaju na mutirani soj virusa ptičijeg gripa, H7N9, zbog kojeg će lekari morati da budu oprezniji s lekovima

  • 3

Naučnici su ustanovili da mutacija novog soja virusa ptičjeg gripa, koji se pojavio ove godine u Kini, čini taj virus otpornim na osnovne lekove, čime se ne ograničava njegova sposobnost širenja među sisarima.

Ovo otkriće znači da, za razliku od sezonskih gripova, koji s vremenom postaju manje zarazni, novi soj virusa H7N9 ne gubi ništa od svoje sposobnosti da se širi, a pritom je otporan na lekove poput tamfilua.

Iako ne postoji velika verovatnoća da će H7N9 izazvati pandemiju među ljudima, istraživači kažu da to znači da lekari moraju biti oprezniji u upotrebi lekova u slučajevima zaraze H7N9 i razmotre upotrebu drugih lekova osim tamiflua.

- Važno ja naglasiti da izgleda da se H7N9 virus uopšteno prenosi prilično neefikasno - rekla je Nikol Buvije, autorka istraživanje časopisu “Nature Communications”.

Inače, ovaj soj ptičijeg gripa pojavio se nešto ranije ove godine i od nje je u Kini, Tajvanu i Hong Kongu obolelo najmanje 139 osoba, od kojih su 45 umrle.

(Telegraf.rs / Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    12. decembar 2013 | 15:59

    A ko ga je napravio i pustio nego ovi iz farmaceutske mafije

  • Blatobran

    13. decembar 2013 | 02:51

    Na lijekove da ali na bijeli luk i slaninu??? Tu ce zube da polomi...:-))

  • Olja

    12. decembar 2013 | 17:05

    Ma kad svo preživeli i smakove svetova i svinjske gripove i malaricne komarce preguracemo i ovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA