Ljubimci štite decu od alergija i astme?

Činjenica da je prašina poevezana sa psom aktivirala imuni odgovor protiv mikroba koji su povezani sa astmom kod dece, izaziva ohrabrenje smatraju istraživači sa Univerziteta Mičigen

  • 0

Iako su naučnici već znali da deca koja odrastaju sa nekom životinjom u svom okruženju, psom, mačkom ili životinjama na farmi, imaju znatno manje šanse da dobiju astmu ili alergije, ipak nije bilo poznato šta tačno štiti decu, do sada.

Istraživači sa Univerziteta Mičigen izložo je grupu miševa prašini iz stana vlasnika psa, dok druga grupa nije bila izložena prašini. Miševi koji su bili u kontaktu sa prašinom imali su znatno manju upalu u disajnim kanalima nakon izlaganja alergenima povezanim sa astmom.

Štitili su ih mikrobi koji žive u prašini, mikrobi koji su zapravo preoblikovali zajednicu živih organizama u grlu glodara.

Bakterija po imenu Lactobacillus johnsoni bila je najprisutnija u grlu miševa koji su živeli u psećoj prašini. Zatim su naučnici dali živu formu ove bakterije miševima koji nisu bili izloženi prašini, otkrili su da su životinje razvile istu zaštitu kao i miševi iz prve grupe. Ove promene uticale su na imuni odgovor organizma i njegovu sposobnost da se odbrani od određenih alergija.

Činjenica da je prašina poevzana sa psom aktivirala imuni odgovor protiv mikroba koji su povezani sa astmom kod dece, izaziva ohrabrenje.

Do sada su naučnici verovali da „higijenska hipoteza" štiti decu. To je ideja da je moderan život isuviše čist i samim tim naš imuni sistem nije izložen dovoljnom broju bakterija, virusa i parazita (onim vrstama koje vrlo često koriste ljubimce kao prevozna sredstva) kako bi se izgradio pravilan imunitet.

(Telegraf.rs / Izvor: Time)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA