TUŽNO: Današnja deca sve manje čitaju klasike

Mališani sve ređe čitaju knjige i stripove, do te mere da čak ni veliki hitovi poput Harija Potera i Asteriksa nisu više na ceni

  • 0

Istraživanje sprovedeno na osnovu podataka o pozajmljivanju knjiga u britanskim bibliotekama u protekle tri decenije otkriva da donedavno najpopularniji romani za decu danas ostaju zaboravljeni na policama.

Iako su obeležile generacije mladih čitalaca, knjige o malom čarobnjaku Hariju Poteru Džoane Rouling, stripovi o Asteriksu francuskog dvojca Renea Gosinija i Albera Iderzoa, pa čak i klasici Roalda Dala sve se manje čitaju. U anketi su upoređivani podaci o 10 najpozajmljivanijih dečijih knjiga i 10 najpozajmljivanijih dečijih pisaca unazad trideset godina.

Ispostavilo se da pomenute knjige i njihovi autori, koji su donedavno dominirali bibliotekarskim listama, polako padaju u zaborav. Dalovi romani više nisu među deset najpozajmljivanijim knjigama, mada on sam je i dalje na listi najpozajmljivanijih autora gde je zauzeo deveto mesto.

Džoana Rouling, koja je svoj prvi od šest Harija Potera objavila 1997. godine, nikada nije ušla na listu najpozajmljivanijih autora, ali su zato njene knjige tokom nekoliko godina bile među prvih pet na listi najpozajmljivanih dela. Prošle godine, međutim, nijedan roman o malom čarobnjaku nije dospeo na taj spisak, a sličnu sudbinu doživeli su i neustrašivi mali Gal i njegova vesela družina.

U mnogo manjoj meri, zamenili su ih drugi romani i drugi pisci poput Džeklin Vison (Priča o Trejsi Biker), Dejzi Medouz (serijal o vilama) i Stefani Mejer (Sumrak). Istraživanje je pokazalo i da su pojedine knjige, kao što je “Tamo gde su divlje stvari” Morisa Sendaka, posle dužeg zaborava ponovo postale jako tražene u bibliotekama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA