SO - KAD POMAŽE, A KAD UBIJA? Manje je jedite, a više udišite u slanim sobama!

Preteranom konzumacijom soli u ishrani može dobiti infarkt, šlog, šećerna bolest, gojaznost, maligne bolesti, dok tretmani u slanim sobama pomažu u lečenju astme, bronhitisa, infekcije uha, grla i nosa, polenske alergije, prehlade i kašlja, stresa, umora, malaksalosti

  • 2

Srbija se priprema da u ovoj godini bude među zemljama koje sprovode strategiju za smanjenje prekomernog unosa soli u ishrani. Istovremeno, sve je više saveta da se so, koja je jadan od najzdravijih sastojaka na našoj planeti koristi na najbolji mogući način - udisanjem aerosola tokom haloterapija u slanim sobama ili šetnjom pored mora.

I dok se preteranom konzumacijom soli u ishrani može dobiti infarkt, šlog, šećerna bolest, gojaznost, maligne bolesti, tretmani u slanoj sobi učiniće vas zdravijim jer je naučno dokazano da pomažu u lečenju astme, bronhitisa, infekcije uha, grla i nosa, polenske alergije, prehlade i kašlja, stresa, umora, malaksalosti.

- Strategija podrazumeva različite korake - od edukacije stanovništva do mera koje uključuju smanjenje sadržaja soli u industrijski proizvedenim namirnicama", izjavila je najavila je načelnica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Srbije dr Jelena Gudelj Rakić i podsetila da je akcija planirana u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja već decenijama rukovodi ovom globalnom kampanjom.

Ističući da su količine soli koje se prirodno nalaze u sirovim namirnicama dovoljne za potrebe organizma, ona je dodala da savremeni čovek svakodnevno unosi značajan višak koristeći supe iz kesice, sosove, grickalice, suhomesnate proizvode i ostalu industrijski proizvedenu hranu i gazirane napitke, ali i dosoljavajući jelo za stolom.

Prema podacima SZO, najviše soli u Evropi unose Turci, čak 18 grama dnevno, dok je stav SZO da je dovoljno pet grama ili jedna kašičica soli na dan.

Ona je objasnila da se preterana upotreba soli povezuje sa pojavom arterijske hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) koja je bolest sama po sebi, ali i jedan od najznačajnijih faktora rizika za nastanak brojnih hroničnih nezaraznih bolesti, među kojima su infarkt, šlog, šećerna bolest, gojaznost, maligne bolesti.

Istovremeno, tretmani u slanoj sobi učiniće vas zdravijim jer je naučno dokazano da pomažu u lečenju astme, bronhitisa, infekcije uha, grla i nosa, polenske alergije, prehlade i kašlja, stresa, umora, malaksalosti. Udisanjem čestica aerosola pomažete sebi jer one sadrže minerale koji učestvuju u brojnim fiziološkim procesima organizma, i to: gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar, cink, litijum, selen.

Za sve one koji bi da provere blagotvorno dejstvo soli jedna od najboljih i najjeftinijih slanih soba u Beogradu, Slana soba.net (telefon za rezervacije 066/001-005) do kraja januara daje specijalnu akciju i cenu od samo 199 - 299 dinara po tretmanu.

 

(Telegraf.rs/Slana soba.net/Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    6. januar 2014 | 12:23

    Ljudi, kad je seka aleksić bila u tim slanim sobama, znači da je najbolje!

  • MIKI

    8. januar 2014 | 13:33

    U CASU VODE SIPATI RAVNU KASICICU MORSKE SOLI KAPATI PO PAR KAPI U NOZDRVU EFEKAT JE BOLJI NEGO KAPI ZA NOS...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA