ANTI-ALKOHOLNA DIJETA: Nemojte piti do kraja januara!

Dozvolite svojoj jetri neka se odmori i oporavi za nove pobede. Ukoliko izbegavate lude provode uz omiljenu "cirku", ne samo da ćete se oporaviti zdravstveno, već je velika verovatnoća da ćete izgubiti i koji kilogram

  • 1

Dani praznika predstavljaju vreme izobilja i preterivanja u hrani i piću. Kada izdvojimo malo vremena za druženje sa prijateljima i porodicom, isuviše često slavlja začinimo nazdravljanjem alkoholnim pićima što se neretko može pretvoriti u prave pijanke. Dodajte masnu hranu, božićne torte i kolače i dobili ste pravu nezdravu kalorijsku bombu za organizam!

Stručnjaci preporučuju anti-alkohol dijetu kao idealan početak godine, kako bismo telo oslobodili toksina i barem pokušali da poništimo negativne efekte preterivanja u iću i piću. Zadajte sebi zadatak i do kraja meseca nemojte da popijete ni kap alkohola.

Foto-ilustracija: Foter.com / Melissa O'Donohue Foto-ilustracija: Foter.com / Melissa O'Donohue

Iako se čini zdravorazumnim savetom, do sada niko nije sproveo istraživanje na temu kako januarska apstinencija od alkohola može da utiče na naš organizam.

Podstaknut tom činjenicom, novinar časopisa “New Scientist” Endi Koglan zamolio je svoje prijatelje, koje je opisao kao "normalne konzumente alkohola" da se uzdrže od alkoholnih pića mesec dana, a četiri kolege su delovale kao "kontrolna grupa" tako što su nastavili da piju kao i uobičajeno.

Foto-ilustracija: freeimages.com/matchstick Foto-ilustracija: freeimages.com/matchstick

Ispitanicima je uzet uzorak krvi na prazan stomak pre i posle kritičnog meseca, a lekari su potvrdili da je apstinencija pozitivno delovala na jetru. Nivo masnoće spusto se prosečno za 15 odsto. Ispitanici su takođe bolje spavali, lakše su gubili na kilaži, a na poslu su se osećali budnijima i imali su više koncentracije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    9. januar 2015 | 08:22

    Bibere humanum est, ergo bibamus(пити је људски, зато пијмо). Али умерено. Много је још у јануару празника. Како одолети. Можда фебруар :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA