RODITELJI, PAŽNJA: U dečjoj garderobi ima otrovnih materija!

U odeći i obući za decu svetskih modnih brendova pronađene su toksične hemikalije. Spisak kompanija uključuje i Adidas, C&A, Disney, Burberry, American Apparel, GAP i Primark

  • 4

Prema istraživanju koje je sprovela organizacija Grinpis, u odeći i obući za bebe, decu i tinejdžere, čiji su proizvođači neki od najvećih svetskih brendova, pronađene su otrovne hemikalije!

Kako se navodi u izveštaju, dobra vest je to što pronađena količina toksina nije dovoljno velika da bi mogla da nanese ozbiljnu štetu deci koja nose ove odevne predmete, ali se roditelji upozoravaju da svakako preduzmu određene mere predostrožnosti.

Ono što pripadnike ove ekološke organizacije posebno brine jeste štetno dejstvo ovih supstanci na zdravlje radnika su uključenih u proizvodnju, koji rade u fabrikama smeštenim širom sveta od Kine do Italije, Tunisa ili SAD-a.

Na testiranje su poslata 82 uzorka odeće iz 25 zemalja, a ispitani su u laboratoriji Univerziteta u Eksetru. Na primer, u dečijim čarapicama, štramplicama, cipelicama i sportskoj odeći otkriveni su organotoksini koji se koriste protiv gljivica.

U čak 50 proizvoda pronađeni su nonilksonoli, koji se koriste za izbeljivanje i pranje tkanina. Nedozvoljena količina ovih hemikalija, koje se akumulira u telu, zatim izazivaju poremećaj hormona i mogu da imaju pogubnog uticaja na žensku i mušku plodnost, pronađena je u proizvodima kompanija kao što su Adidas, Disney, Burberry, GAP, American Apparel i C&A.

Takođe, pronađena je perfluorooktanoinska kiselina (PFOA) za koju se tvrdi da ima uticaja na reproduktivni i imuni sistem. Ispitivanje ove materije na životinjama pokazalo je da sa sobom nosi potencijalnu opasnost od izazivanja raka. U dečijoj garderobi ima tragova otrovnog antimona i ftalata, poznatih alergena koji mogu da izazovu poteškoće s disanjem.

Istraživači objašnjavaju da se radi o opasnim materijama koje su i zagađivači životne sredine, tako da bi veliki brendovi trebalo da prestanu da ih koriste, zarad dobrobiti budućih generacija. Iako su pojedini brendovi insistirali na tome da ove količine hemikalije ne predstavljaju rizik za kupce, većina se obavezala na to da će ih u budućnosti izbaciti iz procesa proizvodnje.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    16. januar 2014 | 00:27

    Mi se olacimo kod kineza, a oni ovde nisu navedeni

  • Toni

    16. januar 2014 | 07:55

    gde to ima da se kupi tester na otrove materije.... kaje je navedeno u tekstu RODITELJI da preduzmu mere predostroznosti......zar drzava netreb da sala eleminise takve proizvode lol??????

  • Šumadinac

    16. januar 2014 | 01:36

    Najbolje je da nam deca idu gola.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA