STUDENTI, ĐACI: Učite uz šoljicu kafe!

Ako imate zadatak da savladate neko gradivo, znajte da su istraživanja pokazala da kafa poboljšava pamćenje

  • 2

Kofein definitivno ima moć da poboljša pamćenje, posebno ako kafu popijete odmah nakon učenja. Tako se barem navodi u studiji koja je po prvi put detaljno proučavala povezanost kofeina i dugoročnog pamćenja.

Oko 160 ispitanika, starih od 18 do 30 godina, posmatralo je ilustracije s figuricama kojima je trebalo da odrede pripadnost. Nakon testiranja, dobili su placebo ili 200 miligrama kofeina, a sledećeg dana su starim figurama dodate nove, a ispitanici su imali zadatak da prepoznaju stare, slične i nove objekte u odnosu na originalne slike.

Autori studije tvrde da je uzimanje kofeina po završetku zadatka rezultiralo boljim prepoznavanjem sličnih objekata u odnosu na osobe koje su dobile placebo. Pritom su stare i nove objekte podjednako dobro prepoznavale obe grupe.

Ispitujući različite doze kofeina na poboljšavanje pamćenja pokazano je da 200 miligrama kofeina ima najjače delovanje, dok efekat nije uočen pri manjoj ili većoj dozi. Postoje brojna objašnjenja mehanizma delovanja kofeina na poboljšanje dugoročnog pamćenja, ali se očekuje da će se daljim istraživanjem utvrditi tačan efekat kofeina na organizam.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA