Ultrazvuk je opasan za bebin mozak!

Naučnici upozoravaju da rutinski ultrazvučni pregled, kroz koji sve trudnice današnjice prolaze, može da napravi trajna oštećenja na mozgu fetusa i da dete može da oboli od autizma

  • 6

Već skoro četiri decenije nezamislivo je da jedna žena prođe kroz trudnoću, a da barem dva ili tri puta ne ode na snimanje ultrazvukom, a neretko ovakvih skeniranja bude i po desetak. Međutim, da li je i koliko je zapravo ovaj pregled bezbedan za bebu?

Naučnici s Karolinska univerziteta u Stokholmu sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 7.000 odraslih muškaraca čije majke su tokom sedamdesetih godina prošlog veka išle na ultrazvuk i uporedili njihovo zdravstveno stanje u odnosu na 170.000 muškaraca čije majke nisu imale ovakvu vrstu pregleda. Rezultati su se u najmanju ruku pokazali kao zabrinjavajući, ako ne čak i alarmantni.

Istraživači su zabeležili da je 32 odsto beba skeniranih ultrazvukom, koje su genetski bile predodređene da budu dešnjaci, nakon rođenja postajale levoruke. Takođe, među njima ima povećan procenat onih koji su u životu imali ozbiljnih problema s učenjem, pamćenjem, ali i epilepsijom.

- Rezultati pokazuju da preko trideset odsto dečaka koji su skenirani u majčinoj utrobi imaju šanse da kad se rode postanu levoruki. Ako se ispostavi da ultrazvuk izaziva oštećenja na mozgu, nećemo pogrešiti ako kažemo da je sigurno više od pedeset odsto beba pod ogromnim rizikom – napisao je jedan od koautora ove studije, profesor Juni Palmgrem u članku objavljenom u časopisu “Journal of Epidemiology”.

Isto tako, istraživači s Jejla, sproveli su niz eksperimenata na miševima. Njihovi rezultati pokazali su da ultrazvučno snimanje predstavlja spoljašnji faktor rizika koji u velikoj meri povećava šanse za autizam, ali i druge poremećaje u razvoju mozga.

Ultrazvučni skeneri koriste tonove visokih frekvencija, pomoću kojih se dobija pokretna slika bebe u maminom stomaku. Ovaj vid pregleda koristan je jer ginekolozi i akušeri mogu da vide da li je u pitanju blizanačka trudnoća, da li je sve u redu, da dete slučajno nema rascep kičmenog stuba (spina bifida), probleme u radu vitalnih organa (srce, bubrezi, jetra), da utvrde da li majka ima vanmateričnu trudnoću ili pred porođaj, da li je beba dobro okrenuta.

Takođe, omiljeni deo trudnoće savremenim roditeljima je i to što putem ove vrste snimanja mogu da saznaju da li će dobiti devojčicu ili dečaka. Skoro da nema trudnice koja ne prolazi kroz ovaj tretman više puta tokom drugog stanja.

- Nisam sigurna da li svi benefiti od ultrazvuka mogu da nadvladaju potencijalne rizike, posebno kod fetusa muškog pola, jer se kod njih moždane funkcije kasnije razvijaju nego kod devojčica. Smatram da bi morali pacijentkinje da upozorimo da bi trebalo vrlo dobro razmisle pre nego što pristanu na ovaj vid pregleda – rekla je Beverli Bič, predsednica britanske Asocijacije za zdravo materinstvo.

Ipak, sami istraživači ukazuju na činjenicu da su ultrazvučni pregledi od kad su počeli da se sprovode pa do danas spasili nebrojeno mnogo dečijih života, ali i samih majki.

- Apelovao bih na žene da nikako ne odbijaju pregled ultrazvukom. Da, oštećenje mozga postoji kao mogućnost, ali smatram da rezultati našeg istraživanja zahtevaju dalju proveru – poručio je Palgrem.

(Telegraf.rs / Daily Mail / Waking Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    28. januar 2014 | 17:26

    Tacno je da ultrazvuk moze da skodi ako se radi vise puta u prvom trimestru trudnoce. To sam nazalost saznala tek posle spontanog kada su mi lekari potvrdili da su me slali na ultrazvuk "cesce nego sto je bilo potrebno".

  • Zdravko Herbiko

    28. januar 2014 | 15:53

    Ljudi,cuvajte se ultra zvuka,dete vam moze postati levoruko!! Sta cete posle,smejace vam se svi!? Dobro, uvek vam ostaje da ga ispravite (batinama)... Eeee,braco novinari...

  • marko

    28. januar 2014 | 16:21

    I mamograf je obican rendgen koji se forsira preko svake mere i bez ikakve potrebe. Zasto se ne nabavi infracrveni koji em je jeftiniji em je potpuno bezopasan? "Nekome" se ne isplati verovatno a znamo ko je prvi poceo tu pricu sa besplatnim pregledima i pokretnim mamografima....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA