Stetoskop odlazi u zasluženu penziju (VIDEO)

U budućnosti lekari više neće nositi doktorske slušalice, koje su već skoro dve stotine godine uz bele mantile zaštitni znak ove struke, već ručni ultrazvučni aparatić koji će obavljati sve preglede sam

  • 0

Instrument koji je već dva veka zaštitni znak ljudi u belim mantilima proživljava svoje poslednje dane. Stetoskop je, nažalost, pregazilo vreme i s razvojem moderne tehnologije pregled simpatičnim "slušalicama" s, po pravilu ledeno hladnim nastavkom, jednostavno postaje zastareo.

U članku objavljenom u časopisu Svetske fondacije za srce (WHF), dvojica profesora medicinske škole bolnice "Mont Sinaj" u Njujorku ističu da će kao i MP3, koji je zamenio CD, nakon što je i ovaj prethodno potisnuo kasete, aparat za osluškivanje srca i pluća ustupiti mesto prenosnim ultrazvučnim uređajima.

Male ultrazvučne mašine, nalik smartfonima, imaju moć da dijagnostikuju probleme srca, pluća i drugih organa daleko preciznije od tradicionalnog stetoskopa, kojeg je još 1816. godine izumeo francuski lekar Rene Lenek.

- Ultrazvučnim uređajima moguće je ne samo pregledati srce, već sve organe u telu – rekao je dr Džagat Narula, jedan od autora članka.

On je naveo da će mogućnost posmatranja rada organa iznutra sprečiti greške u dijagnozi i pomoći lekarima da blagovremeno identifikuju eventualne anomalije. Kada je pedesetih godina prošlog veka napravljen prvi ultrazvučni uređaj, bio je veliki kao frižider. Ali, razvojem kompjuterske tehnologije, ultrazvučne mašine su vremenom postajale sve manje i efikasnije.

- Ultrazvučni aparat danas mnogi nazivaju “stetoskopom 21. veka", ali je njegovo korišćenje još uvek ograničeno zbog visoke cene (jedan košta između 8.000 i 10.000 dolara), ali i zbog toga što je ova tehnologija relativno nova, pa mnogi lekari nisu obučeni za njegovo rukovanje - objasnio je dr Narula.

Međutim, on smatra da će se sve to brzo promeniti s dolaskom novih generacija medicinskih radnika.

- Studenti medicine ga danas uveliko koriste. Obučavamo ih da njime rukiuju već na prvoj godini fakulteta - napomenuo je on.

Novi uređaj bi mogao da utiče na promenu odnosa lekara i pacijenta.

- Sada s pacijentom razgovaram nekoliko minuta, a zatim ga šaljem da obavi testove i da se potom vrati sa rezultatima. Ali, uz ultrazvični aparat mogao bih da ga na licu mesta s njim provedem 10 do 15 minuta u razgovoru, dok obavljam ultrazvučni pregled - objasnio je dr Nerula koji priznaje da će rastanak sa stetoskopom, koji tako dugo prati lekarsku profesiju, ipak biti težak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA