Deca sve češće boluju od raka

Stučnjaci ne znaju zašto dolazi do povećanja broja dece obolele od raka, a navode da bi faktor statističkog porasta moglo biti što se poboljšala dijagnostika

  • 6

Američko udruženje za borbu protiv raka navelo je u svom dosad najobuhvatnijem izveštaju da raste brojnost slučajeva obolevanja dece od raka, ali da je smanjeno umiranje od te bolesti.

Rak među decom je redak, posebno u poređenju s brojem obolelih odraslih, ali je i dalje na drugom mestu uzroka smrti mlađe školske dece.

Analiza pokazuje da rak ima 187 dece među milion mlađih od 19 godina, a povećanju brojnosti slučajeva doprinose kanceri krvnog i limfnog sistema, uključujući limfocitnu leukemiju i ne-Hodžkinov limfom.

Stučnjaci, međutim, ne znaju zašto dolazi do povećanja, a navode da bi zapravo faktor statističkog porasta moglo biti što se poboljšala dijagnostika.

S druge stane, stopa smrtnosti dece od raka je opala za više od 50 odsto od 1975, na 24 na milion dece i adolescenata 2010. godine. Stručnjaci navode da je to poboljšanje nastalo delom i zbog boljeg lečenja.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Marko

    31. januar 2014 | 21:39

    Zatrovano je sve ,neko zeli da smanji broj ljudi na planeti,ne znamo ni sta pijemo ni sta jedemo ni sta disemo niti sta oblacimo....

  • SRBA

    31. januar 2014 | 21:48

    Zasto drzava cuti...?!? Zasto se ne utvrdi nivo radijacije i uranijuma... Bombe iz 1999 sad poprimaju na ucinku, prskaju nas svaki dan iz aviona a svi cute o tome ko zaliveni... Prodaju nam GMO i ko zna sta vec... Zalosno !!!

  • Vlada

    31. januar 2014 | 21:51

    Tuga. Ako ima leka a kriju ga nemam reci za to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA