Alergični ste na kikiriki? Imamo dobre vesti!

Ako je verovati rezultatima najnovijeg istraživanja, alergolozi se nalaze na putu pronalaska načina lečenja alergije na kikiriki kod dece

  • 0

Britanski naučnici napravili su ogroman korak u borbi za izlečenje dece koja pate od alergije na kikiriki. Novi oblik imunoterapije uspešno je savladao alergiju četvoro od petoro dece koja su imala teške alergijske reakcije na kikiriki, opasne po život.

Lečenje se sprovodi tako što se mališani postepeno izlažu malim količinama kikirikija, i to u obliku praha pomešanog s drugom hranom. Količina se, zatim, kontinuirano povećava u naredna tri do četiri meseca.

Puter od kikirikija

U početku se terapija primenjuje u bolnici, zbog moguće burne alergijske reakcije, a kasnije lečenje mogu nadzirati roditelji kod kuće. Na kraju lečenja su deca, uzrasta između sedam i 16 godina, bila sposobna da pojedu čak pet kikirikija odjednom, pokazalo je istraživanje bolnice Adenbruk u Kembridžu.

Neka deca čak su razvila toleranciju na deset kikirikija, što je jednako kao da pojedu sendvič s puterom od kikirikija.

- Pre su roditelji i deca bili primorani da proveravaju ama baš svaku nalepnicu na hrani i izbegavali su odlaske u restorane. Nakon tretmana većina pacijenata može bez problema da pojede i do pet kikirikija. Porodice uključene u ovu studiju kažu da im je to značajno promenilo kvalitet života – rekao je autorove studije objavljene u časopisu “Lancet”, doktor Endrju Klark.

Alergija na kikiriki, za koju se smatra da pogađa svako pedeseto dete, može da izazove ozbiljne probleme sa disanjem, kao što je gušenje. U najgorem slučaju, dolazi do anafilaktičkog šoka, opasnog po život, koji može da bude uzazvan čak i minimalnim tragovima orašastih plodova u hrani. Strah od slučajnog izlaganja alergenima može značajno da smanji kvalitet života i ozbiljno ograniči društvene aktiivnosti.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA