Znate li da je u nekim zemljama dojenje zakonska obaveza?

Dok naši pedijatri samo apeluju na majke da doje svoje bebe barem pola godine od rođenja, Ujedinjeni Arapski Emirati su ishranu deteta majčinim mlekom regulisali zakonom

  • 19

U većini zapadnih zemalja, pa i kod nas, važi preporuka da bi bilo dobro da majke doje svoju decu barem šest meseci. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima dojenje je zakonska obaveza!

Žene u ovoj državi dužne su da doje svoju decu i to do njihovog drugog rođendana. Reč je o novom zakonu donetom u sklopu zakona o pravima dece, a ako majke odbiju da doje, odnosno ako prekrše zakon, suprug može da ih tuži.

Lekari svuda u svetu preporučuju dojenje u prvim mesecima života, a u Evropi je preporuka da bebe sisaju najmanje šest meseci. Istraživanje je pokazalo da ne znači da je šest meseci dojenja dovoljno i da nema potrebe za njegovim nastavkom, ali je posle ovog istraživanja Američka akademija za pedijatriju, jedno od najuticajnijih pedijatrijskih udruženja na svetu, zvanično preporučila bar šestomesečno dojenje.

Nova studija će sigurno pokrenuti i mnoge druge koje će verovatno uzeti u obzir i duži period ishrane majčinim mlekom, naravno uz preporucenu nemlečnu ishranu. U prilog dužem dojenju govore pedijatri koji ukazuju da način ishrane u prvim mesecima utiče na koeficijent inteligencije deteta, smanjuje rizik od razvijanja astme i njenih simptoma u ranom detinjstvu, a ujedno šestomesečno dojenje pospešuje i zdravlje majke.

Dvanaestogodišnje istraživanje u devet evropskih zemalja došlo je do zaključka da žene koje doje najmanje šest meseci ređe oboljevaju od raka i srčanih bolesti u odnosu na majke koje doje kraće ili uopšte ne doje. Istraživanja, takođe, potvrduju dobrobit koje dete ima ako se hrani majčinim mlekom, od smanjenja rizika od gojaznosti do boljeg jezičkog razvoja i motorike.

Obično se veruje da težina žena raste sa svakim novim porođajem, ali je najnovija studija pokazala da su majke koje su dojile decu imale niži indeks telesne mase bez obzira na to koliko su puta rodile. Istraživanje je sprovedeno na 740.000 žena u menopauzi.

Stručnjaci već godinama objašnjavaju da je dojenje jedan od najvažnijih razdoblja u životu deteta, ali se sada ispostavilo i da je dobro za majke koje pozitivne efekte mogu osećati i 30 godina posle rođenja deteta. Istraživanje, takođe, pokazuje da šest meseci dojenja može da smanji rizik od gojaznosti u starosti.

- Jedan odsto smanjenja indeksa telesne mase može izgledati malo, ali to znači i 10.000 manje preranih smrti od bolesti koje su vezane za debljinu, poput dijabetesa, srčanih bolesti i tumora - kaže Valeri Bera sa Univerziteta Oksford.

U Srbiji dojenje nije obavezno, ali pedijatri su saglasni u preporuci da je najzdraviji izbor. Preporuka je da se dete do šestog meseca starosti hrani isključivo majčinim mliekom, a gornja granica dojenja zavisi od majke i deteta. Ipak, čini se da, od kada je u pojedinim porodilištima uvedeno pravilo da se majke ne razdvajaju od bebe posle porođaja, da više žena u Srbiji doji svoju decu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    3. februar 2014 | 16:32

    Ja rodila sa 22. Zovnula sestru da mi pomogne,pokaže ona dva metra od mene stoji i vice kako sam nesposobna i sl.Niko da pokaže,dosla kuci upala,djete mi napola bradavicu otkinulo,danima krv išla.Svaka čast dojenju,ali ja sam crne muke prošla i više neću .Istraumirana sam..Druga beba od početka na ad,mislim da je bebi potrebna brizna mama i prije svega sabrana,a ne nervozna i rastresena.A naše osoblje je užas!

  • Ana

    3. februar 2014 | 14:52

    Ko ne bi voleo da doji,samo sto kod nas babice u bolnici nece ni da pridju majkama pa mnoge dobiju upalu dojki,pricam iz iskustva.

  • Tereza Miljković

    3. februar 2014 | 15:43

    Nažalost ne mogu se složiti sa ovom izjavom: "Ipak, čini se da, od kada je u pojedinim porodilištima uvedeno pravilo da se majke ne razdvajaju od bebe posle porođaja, da više žena u Srbiji doji svoju decu." Bilo bi dobro da pogledate istraživanja UNICEF-a pa će Vam sve biti jasno, oni su ipak relevantna institucija, a i moje iskustvo koje imam u svakodnevnom radu sa dojiljama je poražavajuće. I dalje majke prestaju da doje jako rano, nakon mesec do dva dana najčešće... Svakodnevno radim na savetovanju majki kakko da uspešno doje i ponosna sam na svaki njjihov uspeh, a trenutno ih ima više hiljada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA