REVOLUCIONARNO: Rak može da se otkrije preko mokraće?

Naučnici su razvili test pomoću kojeg bi mogli da otkrijemo rak debelog creva i nadaju se da će u skorijoj budućnosti moći da se koristi ista metoda za otkrivanje svih vrsta tumora

  • 0

Mokrenje na štapić u privatnosti našeg kupatila odavno nam omogućava da se igramo doktora u našim domovima. Dijabetičari mogu da ocene nivo glukoze, žene mogu da urade test na trudnoću, a zabrinuti roditelji mogu da utvrde nivo marihuane u mokraći deteta.

Uskoro, kako naučnici predviđaju, ćemo moći da koristimo istu tehniku da bi otkrili da li bolujemo od raka.

U istraživanju koje je objavljeno ove nedelje, u spisima Nacionalne akademije nauka, profesorka Sangeta Batija je izvestila da su njen tim i ona razvili test na traci papira, sličan kao i test za trudnoću, koji je u stanju da otkrije tumor debelog creva kod miševa.

- Mislili smo da je od velikog značaja da se zemlje u razvoju prilagode test papirima koji mogu da se upotrebljavaju i u seoskom ambijentu, bez potrebe odlaska u neke specijalizovane medicinske ustanove - izjavila je profesorka Batija.

- Napredovanje u proširenju tehnologije za rano i lako otkrivanje raka je veliki korak za usavršavanje medicine - izjavio je Samjuel Sia, vanredni profesor biološkog inženjeringa Univerziteta u Kolimbiji koji nije učestvovao u ovom istraživanju.

Test trake rade slično kao i injekcije gvožđa oksidnih nanočestica, koje se koriste kako bi sakupile tumore u telu. Enzimi prolaze kroz ćelije raka u cilju napadanja zdravog tkiva, a zatim i kroz urin obolele osobe. Antitela, koja se nalaze na test traci, hvataju ih izazivajući zlatne nanočestice koje se kasnije pretvaraju u crvenu boju koja ukazuje na postojanje tumora u organizmu.

Institut za tehnologiju iz Mičigena je profesorki Batiji i njenom timu dao donaciju u cilju pomoći za dalja neophodna klinička istraživanja.

Profesorka i njen tim žele da njihov sledeći patent budu metode za rano utvrđivanje raka dojke i prostate, kao i da jednog dana pomoću tih istih metoda omoguće da se otkriju sve vrste raka.

- Na kraju, nadamo se da će se svi tumori, izuzev leukemije koja ne spada u čvrste tumore, moći da se detektuju na ovaj način. Tumori napadaju tkivo koristeći enzime u cilju izazivanja i širenja bolesti. Zato mislimo da će ove trake moći da pokažu postojanje raka u organizmu - rekla je profesorka Batija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA