BRZO I LAKO: Proverite da li vam smrdi iz usta

Ukoliko mislite da imate problema sa zadahom i često se zbog toga osećate neprijatno u društvu, vreme je da pronađete rešenje

  • 7

Loš zadah uzrokovan je brojim faktorima. Neki su povezani sa osnovnom higijenom zuba i usne duplje, međutim, u velikoj meri osnovni i glavni krivac za loš zadah je jelo i piće koje unosimo u svoj organizam.

Ukoliko se osećate nesigurno po pitanju svog zadaha i imate osećaj da ostavljate za sobom neprijatan trag kada god progovorite, došlo je vreme da proverite da li vam zaista smrdi iz usta.

PITAJTE

Neki ljudi pokušavaju da osete svoj zadah tako što duvaju u svoj dlan. Međutim, tada možete da osetite samo miris vaših ruku. Ljudsko telo ima tendenciju da prisvoji raznorazne mirise, počev od sopstvenih pa do tuđih. Zamolite nekog bliskog da vam kaže da li vam smrdi iz usta. Vrlo je moguće da su neki to primetili, ali da iz pristojnosti nisu hteli ništa da kažu.

DLANOVI

Poližite gornji deo šake i pričekajte da se pljuvačka osuši. Nakon pet do deset minuta pomirišite mesto. Ako osetite neprijatan miris, znajte da su u pitanju anaerobne bakterije koje u ustima stupaju u reakciju sa sumporom, a ovaj element je glavni krivac za loš zadah.

LOŠ UKUS

Vi možda ne možete da osetite vaš dah, ali definitivno možete da osetite neprijatan osećaj u ustima, što je jasan pokazatelj da imate problem. Čudan miris posle veoma začinjenog obroka ili uzimanja alkoholnog i slatkog pića može da se reši pranjem zuba i ispiranjem usta specijalnom vodicom.

KONAC ZA ZUBE

Koncem očistite zube, a potom ga pomirišite. Ako na njemu ima belih naslaga i ako osetite neprijatan miris vreme je za pranje zuba. U tom slučaju bakterije se nalaze po celoj zubnoj šupljini, a između ostalog i po vašim zubima.

GAZA

Komadom gaze ili pamučne krpice dobro obrišite jezik. Ako na njemu ostane žućkasti trag, očekujte i neprijatan smrad. Najviše gljivica koje uzrokuju neprijatan miris nalazi se na jeziku, ispod belog sloja gde se i razvijaju. Što je beli sloj na jeziku deblji, one će se brže razmnožavati.

TEST SA OGLEDALOM

Ovo je još jedna od metoda za proveravanje vašeg daha. Stanite ispred ogledala i izbacite jezik što je više moguće. Ako postoje bele flekice na vašem jeziku moguće je da imate loš zadah zbog bakterija koje su se zadržale na njemu i koje su zaslužne za neprijatan miris.

TEST SA KAŠIKOM

Uz pomoć kašike pređite polako preko jezika kako bi skinuli bakterije koje možda niste skinuli prilikom pranja jezika četkicom. To će vam omogućiti da uklonite uzrok smrada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA