Sve više ljudi umire od Alchajmerove bolesti!

Novo istraživanje sugeriše da je Alchajmerova bolest odgovorna za znatno veći broj smrtih ishoda nego što se ranije verovalo

  • 0

Prema nalazima naučnika s Raš univerziteta u Čikagu, više od trećine smrti kod osoba starijih od 75 godina je moguće pripisati Alchajmerovoj bolesti.

Češći uzroci smrti su samo bolesti srca i rak, pokazuju podaci prikupljeni od oko 2.600 ispitanika prosečne starosti 78 godina. Prema službenoj statistici, u Americi je Alchajmerova bolest odgovorna za oko 85.000 smrti godišnje, ali rezultati ove analize sugerišu da bi se prava brojka mogla kretati i oko 500.000 smrti godišnje.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, a njeni simptomi se najčešće javljaju posle 60. godine života, piše stručni časopis "Neurology". Procenjuje se da u Americi sa Alchajmerovom bolešću živi oko 5 miliona ljudi, a do 2050. godine se očekuje povećanje broja obolelih na 14 miliona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA