Evo zašto je skakanje najbolja vežba

Naučnici su dokazali da skakanje ima moć da poveća gustinu kostiju kod žena i na taj način spreči nastanak osteoporoze

  • 0

Tokom četvoromesečnog istraživanja, 60 žena starih od 25 do 50 godina, povećale su gustinu kostiju za 0,5 odsto tako što su svakodnevno u dva navrata skočile najviše što su mogle desetak puta, uzimajući kratki predah (30 sekundi) između svakog skoka.

Kako piše u članku objavljenom u listu "American Journal of Health Promotion", iako se gustina kostiju najbrže povećava za vreme adolescencije, proces usporava tokom godina, a vrhunac se događa oko 25. godine i potom opada.

Pet do sedam godina posle menopauze žene mogu da izgube i više od 20 odsto gustine kostiju, a da bi stvar bila gora, što je osoba starija, manja je verovatnoća da će baviti aktivnostima koje utiču na jačanje kostiju.

- Naša studija pokazala je značajne prednosti, pri čemu žene moraju svakodnevno da skaču da bi bilo rezultata, pri čemu treba imati na umu da je ženama s godinama sve teže da poprave gustinu kostiju. U studiji nisu učestvovale dame s osteoporozom, jer se skakanje u tom slučaju ne preporucuje - kaže autor studije dr Lari Taker.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA