Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li znate šta su rune i odakle potiču: Jedan simbol svi dobro poznajemo

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedni tvrde da rune imaju veze sa Mesecom, drugi sa astrologijom, dok su treći ostali na tome da je u pitanju samo obična abeceda. Međutim, mnogi im pripisuju i magičnu svrhu

  • 2
Rune, čitanje runa Foto: Shutterstock

"Slova" koja se zovu rune i kojima se pripisuju astrološke, intuitivne i magijske moći koriste se još iz ere Vikinga.

One su zapravo imitacija latiničnih slova koja su se koristila u većem delu Evrope u oblastima koje su bile naseljene germanskim plemenima, ali je gotovo izvesno da su nastale tokom prvih vekova nove ere kada su Rimljani uticali na većinu. Najraniji runski natpisi, koji datiraju iz oko 150. g.n.e., posebno su česti u sadašnjoj Danskoj, Severnoj Nemačkoj i Južnoj Švedskoj.

Najstarije rune se često nalaze na predmetima kao što su novčići, kopče za odela, oružje i drugi pribor. Kratki runski natpisi se takođe nalaze na svakodnevnim artefaktima iz vikinških gradova i pijaca.

Šta su zapravo rune?

Drevna runska abeceda dobila je ime po prvih šest slova: f – u – þ – a – r – k. Čudan simbol "þ-runa" se izgovara kao glas "t". Stariji Futark je imao 24 simbola dok noviji, razvijen na početku Vikinškog doba, ima svega 16.

Rune su korišćene uz naše današnje pismo sve do 14. veka, a kako Vikinzi nisu pisali na papiru, klesali su ih u kamen, drvo ili gvožđe.

Poreklo imena "Runa" je nastalo iz korena gotičke riječi "Run", što znači “tajno” ili “šaputanje”. U baltičkim jezicima ova reč znači “govor”, na finskom “pesma”, a na starom nordijskom “tajna”, “tajno znanje”, “mudrost”, čarobni znakovi” i “pisani znakovi”. Slična značenja ima i na staroengledkom jeziku i znači “misterija” ili “tajna”.

Rune Foto: Shutterstock

O runama se gotovo ništa nije znalo sve do 16. veka kada su i zvanično počele da se istražuju, ali zbog snažnog uticaja crkve, tadašnji runolozi nisu imali previše slobode da razviju teoriju niti su imali zajednički sistem, zbog čega su sve do 20. veka svako tumačio njihovo značenje prema sopstvenim istraživanjima.

Jedni su tvrdili da rune imaju veze sa Mesecom, drugi sa astrologijom, dok su treći ostali na tome da je u pitanju samo obična abeceda. Međutim, uglavnom su se svi složili da su neki natpisi imali magičnu svrhu.

Verovanje u njihove magijske moći

Kako je magija bila sastavni deo svakodnevnog (uglavnom neukog) života, i rune su postale deo tih verovanja. Kombinovale su se sa mitovima, božanskim oblicima, filozofijom i raznim ritualima germanskih plemena. Zato je svakom runskom simbolu dodeljena i neka elementarna sila. Dobitak, putovanje, neuspeh, promena, tajna... samo su neke od njihovih pojedinačnih značenja, među kojima mnoge mogu da se "čitaju" i ako su u obrnutom položaju.  

Rune su se tako nekada koristile za proricanje budućnosti, bacanje uroka, lečenje, kao i bilo koju drugu vrstu magije. Neka plemena su na mačevima imali runski simbol pobede, koji im je navodno pružao nadljudske moći u ratu.

Mnoge rune su predstavljale određene magične simbole, ali ništa se nije smatralo tako moćnim kao kombinovanje runa u jedan simbol (bandrun). Taj zadatak nije mogao da obavi baš svako, već je osoba koja se bavi čitanjem runa morala da ima posebno znaje i uvid u detaljno značenje svake pojedinačne rune: Kombinacije na koje rune "padnu" su imale, navodne, magične posledice koje su "čitači" tumačili.

Rune Foto: Shutterstock

Prema pisanju Wiki How, osoba kojoj se čitaju rune i koja postavlja pitanje treba da posloži pločice u krug, tako da budu okrenute sa "licem" prema stolu, dok se jedna ostavlja u sredini i predstavlja osobu kojoj se proriče budućnot. Rune, tako postavljene predstavljaju prošlost, sadašnjost i budućnost te osobe.

"Čitanje" runa

Danas postoji nekoliko uobičajenih metoda korišćenja runa. Kako se obično drže u torbici, one mogu da se koriste na jedan od sledeća četiri načina, prema pisanju 

Možete da držite sve rune u torbici, zatvorite oči i skoncentrišite se pitanje koje vas interesuje (prošla situacija, sadašnja situacija ili buduća situacija) i izaberite runu iz torbe kao svoj odgovor. Takođe možete nežno da ih bacite iz torbe na meku površinu i one koje vam privuku najviše pažnje se ističu ka vaš odgovor.

Ako ih, recimo, poređate i pustite da vaša ruka izabere onu koja je najbolji odgovor na vaše pitanje. Polako prelazi preko runa rukom (ako ste dešnjak - levom, i obrnuto) i dobro se skoncentrišite na svoje pitanje. Prema predanju, osetićete runu koja sadrži odgovor na ono što vas muči.

A možete i da izvučete iz torbe tri rune i da ih poređate u liniju. Prva, navodno, nudi odgovor na pitanja o prošloj situaciji, druga je odgovor koji je vezan za sadašnjost, a poslednja bi trebala da predvidi budućnost.

Danas rune mogu da se vide i u modernim simbolima. Na primer, jedan od najpoznatijih znakova – znak mira – je sastavljen od dva runska simbola: "Y" – runski simbol ljudske smrti i "kruga" – simbol za nerođeno dete. Da je ostavljen uspravno, ovako iskombinovan simbol predstavljao bi neki budući "očaj", zbog čega je okrenut naopačke kako bi simbolizovao "nadu".

(Telegraf.rs)

Video: Astrološke prognoze za septembar: Vodolije očekuju divni trenuci, Bikovi imaju poslove, Vage uživaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Да

    1. oktobar 2023 | 16:44

    За вашу информацију,постоје и српске руне. Друге ме не занимају.

  • Joksa

    1. oktobar 2023 | 16:21

    Dobro da nije kviz pitanje za rune jer bi odmah ko iz topa rekao bez pomoći prijatelja,preskoči,interneta..., znači bubnuo bih,malje ispod pazuha i međunožja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA