Stiže leto, a sa njim i visoke temperature: Evo šta obavezno morate imati u torbici

Posle ćudljivog proleća očekuje nas dolazak leta i vrućina koje često naš organizam ne podnosi na najbolji način

  • 13
Devojka sedi, moda Foto: Shutterstock

Nagle vremenske promene koje se dešavaju na prelasku iz proleća u leto umeju da budu pravi šok za ljudski organizam.

Velike letnje vrućine za mnoge su ozbiljna smetnja svakodnevnom funkcionisanju, naročito kod osetljivih grupa, kao što su deca, trudnice, hronični bolesnici, stariji ljudi, itd.

Prema mišljenju lekara unos tečnosti je najvažnija stavka tokom toplih meseci, jer posledice dehidratacije mogu biti vrlo ozbiljne po organzam.

Da biste na zdrav način izašli na kraj sa visokim temperaturama koje nas očekuju ovg leta, važno je da uz sebe, u torbi, uvek imate sledeće stvari kako biste se efikasno rashladili:

 Lepeza

Autobusi vrućina Foto: Mateja Beljan

Ova neizostavna sitnica u ženskim tašnama leti je postala veoma koristan ne samo modni, već i praktičan detalj.

Ne zauzima mnogo prostora, a sigurno će vas rashladiti gde god da se nalazite, bilo u gradskom prevozu, na poslu ili dok sedite sa prijateljima u letnjoj bašti.

Flašica Jana vitamin refresh

Jana PR, devojka na plazi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Jana/Shutterstock

Vrućine zahtevaju povećan unos tečnosti u organizam i nikako ne treba da čekate da ožednite da biste posegli za bezalkoholnim pićem. Zato je važno da u danima kada je previše toplo redovno konzumirate tečnost jer je znojenjem dodatno gubite, pa je broj jedan savet da se leti nigde ne kreće bez flašice bezalkoholnog pića naročito onog koje je obogaćeno vitiminima, a takva je Jana vitamin refresh.

Osim osveženja koje organizmu pružaju menta i limeta, vitamini C, B3, B6 i B12 doprinose održavanju normalnog energetskog metabolizma. Ovo piće vraća energiju i osvežava iznutra.

Šešir i sunčane naočare

šešir Foto: Pixabay.com

Tokom velikih letnjih temperatura jako je važno šta nosimo od odeće. Savetuju se svetle stvari od prirodnih materijala, a u torbici sa sobom dobro je da uvek imate šešir i sunčane naočare koje će vas zaštititi od negativnih UV zračenja sunca.

Potiljak uvek treba da bude zaštićen od sunca, a šiširi u svetlim bojama i širokih oboda najbolje su rešenje naročito ako ste napolju u periodu dana kada je sunce najjače.

Osvežavajuće maramice

Vrućina Foto: Mateja Beljan

Nismo uvek u mogućnosti da se rashlađujemo mlakom vodom, pa su vlažne maramice jedino rešenje za malo osveženja tokom putovanja na posao ili pešačenja do vašeg odredišta. Savet mnogih doktora je da se vrat i zglobovi često vlaže, jer to doprinosi rashlađivanju celokupnog organizma i osećaju prijatnosti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA