Otkrivamo nekoliko znakova gubitka vode u organizmu

Posebno pratite tokom letnjih meseci

  • 1
naočare za sunce

foto: pixabay.com

Jedna od najučestalijih zdravstvenih tegoba tokom letnjeg perioda,  pored problema sa kožom nastalih usled preteranog izlaganja sunčevim zracima, te stomačnih problema prouzorkovanih bakterijskim infekcijama, jeste dehidratacija. Nastaje onda kad gubimo više tečnosti nego što unosimo či,me onemogućavamo telu da obavlja svoje normalne funkcije. Ovo stanje posebno je opasno za malu decu, starije osobe kao i hronične bolesnike.

- Simptomi dehidratacije mogu biti raličiti, od najblažih pa do ozbiljnijih, a to su: velika žeđ, ređa potreba za uriniranjem, suv jezik i suva usta, vrtoglavica, malaksalost, bolovi u glavi pa čak i gubljenje svesti - objašnjava dr. Emilija Ivančajić

- Obično se može regulisati unosom tečnosti, dok je kod ozbiljnijih stanja dehidratacije neophodna infuzija.

Iako redovno čitamo o preporučenim količinima vode na dnevnom nivou, valja znati da su potrebe za vodom individualne i zavise od starosti osobe, pola, fizičke aktivnosti i drugih faktora.

Žena, pije, žeđ, voda, čaša

Foto: Shutterstock

- Preporučen unos vode za zdrave osobe je 30 ml na kilogram telesne mase. Veće količine potrebne su kada se pojačano znojimo, kada smo fizički aktivni ili boravimo u toplim predelima.

Osim pomenutih simptoma koji se javljaju u trenutku dehidriranja, boja urina takođe može biti jedan od indikatora za nedostatak vode. Što je svetlija boja vašeg urina to ste bolje hidrirani. Zašto je to tako?

- Kada nemamo dovoljno vode u organizmu, naši bubrezi koji su zaduženi za filtritanje štetnih materija iz organizma, zadržavaju tečnost i naš urin će biti koncentrovaniji samim tim i tamniji - objašnjava dr Ivančajić.

Kako bismo izbegli gubitak vode i održavali pravilno funkcionisanje organizma, da bismo se osećali dobro i puni energije, savet stručnjaka je da konstantno nadoknađujemo unos tečnosti.

- Vodite računa o unosu alkoholnih pića kao i kafe koji su diuretici te mogu dovesti do gubitka vode. Nemojte previše boraviti na suncu, a ako vaše obaveze podrazumevaju duži boravak napolju, vodite računa da uvek u blizini imate vodu. Ako primetite da vam se javlja glavobolja, malaksalost ili da imate veliki gubitak energije, možda ste dehidrirali i odmah nadoknadite unos tečnosti.

Kako bi vam unošenje dovoljne količine tečnosti postala navika, sledite neki od sledećih saveta:

  • Uvek držite flašicu vode pri ruci ili na vidnom mestu kao podsetnik.
  •  

  • Ako vam ukus vode ne odgovara ili želite da ga ozvežite, uvek možete ubaciti krišku limuna ili lista nane koji će vodi dati posebnu svežinu.
  •  

  • Takođe možete konzumirati vodu sa ukusima vodeći računa da nemaju preveliku količinu šećera u sebi.
  •  

  • Instalirajte na telefon neku od dostupnih aplikacija koje će vas svako malo podsećati da popijete vodu.
  •  

 

Jana PR, devojka trci

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Jana/Shutterstock

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zokica

    7. jul 2020 | 23:06

    Zene posle 40 treba da piju 3l vode dnevno. Vode,a sokovi,cajevi... se ne racuna. I estetski i dravstveno,neophodno je popiti. 1/2l popiti na prazan zeludac,svako jutro i necete se gojiti i pidmladjujete se a najbitniji za organizam je lek. Provereno,ja citala i primenjujem godinama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA