≫ 

Često držite ruku na menjaču? Niste ni svesni da tako možete da uništite auto

U pitanju je navika koju imaju mnogi, ali malo ko zna koliku štetu može da napravi na automobilu

  • 10

Instruktori vožnje su vam verovatno rekli da obe ruke držite na volanu gotovo svo vreme dok ste u autu. Iako su mnogi nakon položenog vozaćkog razvili sopstvene navike, ovo je i dalje jedno od pravila koja nikako ne bismo smeli da kršimo ako želimo da izbegnemo ozbiljne probleme sa kolima.

Vozači u Holandiji DESNOM RUKOM otvaraju vrata kada IZLAZE IZ KOLA - i vi ćete kada vidite koliko je to važno

Svi koji UPALE KLIMU čim uđu u auto prave veliku grešku i ozbiljno UGROŽAVAJU SVOJE ZDRAVLJE

Tokom vožnje, ili prilikom stajanja na semaforu, mnogi od nas vrlo često odmaraju ruku na menjaču nesvesni štete koju mogu da naprave.

Foto: Pixabay

Poluga menjača je povezana sa kontrolnom šipkom koja ima posebne viljuške za odabir brzine koje su dizajnirane da ostvaruju kontakt sa brzinama samo na veoma kratko vreme.

Dok se ruka odmara na menjaču, onda na njega deluje određenom silom i zbog toga viljuške grebu brzine i dovode do njihovog bržeg trošenja.

Vremenom, brzine mogu da izgube trenje i počnu da proklizavaju - a to u stvarnom svetu znači ispadanje menjača iz brzine i prestanak njegovog rada.

Naravno, ovo je veoma opasno i zato, sledeći put kada spustite ruku na menjač, setite se da pored brzina, potencijalno skraćujete život automobila, ali i svoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    14. septembar 2023 | 01:34

    43 god.vozim, prešla sam automobilima gotovo milion km, još sa insrtruktorom u kolima držala sam ruku na menjaču, tako vozim do dana današnjeg. U 1% slučajeva obe ruke na volanu i nijednom automobilu ni jedna brzina nikada nije "proklizavala" niti je menjač ikada imao kvar. Kakvi su ovo dtručnjaci nije mi jasno 🤔🙈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA