Ako ste mislili da znate ko je izmislio sendvič, varate se! Pročitajte ko je prvi to smislio

Da li ste čuli za Džona Montagjua, četvrtog erla od Sendviča?

  • 4

Ime ovog britanskog aristokrate će se zauvek povezivati sa imenom našeg omiljenog "brzog" obroka.

On možda nije bio prvi koji je jeo meso i salamu stavljenu između dve kriške hleba, ali je svakako stavio pečat na ime ovog slasnog zalogaja. Naime, prema izveštavanju jednog žurnala, 3. novembra 1762. godine, erl od Sendviča je bio usred maratonske partije pokera i nikako nije mogao da napusti sto i večera u trpezariji. Smislio je rešenje i tražio da mu sluge donesu parče mesa umetnuto između dve kriške tosta, kako ne bi hranom umazao karte.

Foto: Wikipedia

S druge strane, njegov biograf N.A.M. Rodžers tvrdi da je erl od Sendviča bio potpuno posvećen državnim poslovima, politici, mornarici i umetnosti, tako da je najverovatnije tražio da mu se "sendvič" donese za radni, a ne za pokeraški sto.

Iako je ova užina, odnosno obrok, dobila ime po njemu, ne možemo tvrditi da je baš Džon Montagju "izmislio" sendvič. Istorija beleži da su prvu vrstu ovakvog obroka smislili Arapi, kada su, vekovima pre erla od Sendviča, mesom punili pita hleb. Takođe je zabeleženo da je još u prastara vremena, jevrejski mudrac Stari Hilel, posle proslave Pashe umotao ostatke jagnjetine u tradicionalni, meki maca hleb i dodao neke gorke trave, što svakako predstavlja preteču sendviča.

U današnje vreme, varijacije na temu sendviča su bezbrojne. Razne vrste hlebova i peciva se pune najčešće sa raznim vrstama šunke, sendvič salama, pečenice, pa do kobasica, viršli i ostalih mesnih prerađevina. Naravno, salate, povrće i sirevi su nezaobilazni sastojak svakog sendviča. Ukoliko još uvek ne možete da se odlučite koji je vaš omiljeni sendvič, probajte i druge kombinacije sastojaka, a recepte za nove ideje pogledajte ovde.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA