≫ 

Ko je Vasa iz Vasine torte? Iza omiljene srpske poslastice stoji čudesna priča o ljubavi

Napokon znamo kako je i zašto ova poznata torta dobila ime

  • 3

Sudeći po mnogim narodnim verovanjima, Vasina torta nastala je početkom 20. veka u Paraćinu, a napravila ju je jedna domaćica u znak zahvalnosti svom zetu - čije ime je bilo Vasa.

Razlog za ovu zahvalu bilo je to što je Vasa spasio njenu jedinu ćerku Jelenu koja je bila trudna.

Zbog njene krhkoće i problema sa podnošenjem trudnoće, doktori su upozorili njenu porodicu da postoji rizik da neće preživeti porođaj.

Međutim, Vasa nije želeo da razmišlja o tome, i zato je uzeo sav novac koji ima i sa ženom krenuo u Beč gde je pronašao najpoznatijeg gineokloga koji je potpuno bezbedno obavio porođaj.

Zato je njena majka paru po povratku u Beograd u znak zahvalnosti spremila posebnu tortu, koja je ponela Vasino ime.

Ovo su svi sastojci potrebni za nju:

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Kora

- 5 jaja

- 60 grama šećera

- 1 supena kašika mekog brašna

- 50 grama mlevenih oraha

Fil

- 4 žumanca

- 60 grama šećera

- 125 mililitara mleka

- 125 grama šećera

- 200 grama mlevenih oraha

- 200 grama putera

- 1 pomorandža

Šam

- 4 belanceta

- 250 grama šećera

- 180 mililitara vode

Spremanje kore

Foto: Pixabay

Razdvojite žumanca i belanca. Narendajte na sitno koru od pomorandže i iscedite sok.

Belanca umutite u čvrst sneg i uz stalno mućenje dodajte šećer i mutite sve dok se šećer ne rastopi.

Dodajte brašno, orahe i žumanca i sve varjačom lagano promešajte.

Masu potom sipajte u kalup za okruglu kori u sve pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa, oko 25 minuta.

Spremanje fila

Orahe za fil potopite u mleku sa 125 grama šećera i prokuvajte. Žumanca i 60 grama šećera izmiksajte na pari i ohladite.

Umutite puter, dodajte poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže. Dobro sjedinite sve sastojke.

Spremanje šama

Prokuvajte vodu sa šećerom dok smesa ne postane gusta kao med. Ulupajte belanca u čvrst sneg i uz konstantno mlaćenje dodajte sirup od šećera.

Koru premažite filom i ukrasite šamom od belanaca.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA