≫ 

5 trikova vrhunskih kuvara za savršeno pečeni krompir

Nakon ovih trikova, ljudi će sanjati vaš krompir

  • 2

Svako od nas ima neki trik koji mu pomaže da sa pravom tvrdi da sprema najbolji krompir.

Izgovorite ovu rečenicu sledeći put kada budete naručivali pomfrit - i 100% nećete dobiti bajate, već najsvežije moguće krompiriće

Pogledajte koji su to trikovi koje koriste vrhunski kuvari da bi dobili krompir koji njihovi gosti pamte do kraja života.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Pravi krompir

Krompir s većim udelom skroba bolji je za pečenje, a onaj s manje skroba treba iskoristiti za kuvanje.

Kuvanje u hladnoj vodi

Većina kuvara krompire skuva pre stavljanja u rernu, a razlike su u tome što ih neki kuvaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta. Čuveni kuvar Gordon Remzi savetuje da ih prvo ogulite, prepolovite pa stavite u lonac hladne vode i pustite da se kuvaju osam minuta.

Začini

Nakon kuvanja krompir ocedite. Ako želite da im dodate začine poput aleve paprike, soli i bibera, prvo prelijte krompire uljem kako bi se oni lepo zalepili. Ostavite ih pet minuta pa stavite u posudu za pečenje i dodatno nauljite ako treba.

Vreme pečenja

Foto: PIxabay.com

Vrhunski kuvari nakon kuvanja krompire peku oko 45 minuta na 200°C. Čuveni kuvar i vlasnik nekoliko Mišelinovih zvezdica, Heston Blumental, ih peče na 180°C oko 20 minuta, ali ih i duže kuva (20 minuta).

I Remzi I Blumental savetuju često okretanje.

Ako želite da krompir bude hrskaviji, kuvajte ga pet minuta pa pecite 20 minuta na 220°C.

Dodatna doza hrskavosti

Krompir će biti hrskav ako ga isečete na kriške i pospete mešavinom koju napravite od po dve kašičice kukuruznog brašna i palente i kašičice omiljenih začina poput mlevene paprike i kurkume.

Stavite ih na rastopljenu mast u rernu i pecite na 200°C oko pola sata, pa promešajte i nastavite da ih pečete dok ne dobiju zlatnu boju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kuvar amater

    28. januar 2018 | 20:37

    Batalite ove fantazije. Krompir na kolutove, bosiljak i vegeta preko, stavite u pleh, pola limenke piva, ostalo vode do vrha krompira. Ostavite u rerni dok tecnost ne ispari. Prijatno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA