≫ 

Evo šta bi danas trebalo da rade oni koji vole Dan zaljubljenih, a šta oni koji vole Svetog Trifuna

14. februar je datum koji mnogi proslavljaju na drugačiji način jer se u njemu preklapaju čak tri važna praznika

  • 7

Ovo što je specifično za današnji dan jeste da se u njemu pada Sveti Trifun koga praznuju svi pravoslavci, Sveti Valentin koji je katolički praznik, ali i Dan zaljubljenih koji slave svi zaljubljeni koji su u vezi ili braku.

Sveti Trifun danas otkriva kakva nas godina čeka: Jedna stvar mora da se desi da bi sve bilo dobro

Sve više mladih ljudi izjašnjava se da je danas zapravo Sveti Trifun, a ne Dan zaljubljenih, ali oni koji su u vezi neće danas propustiti priliku da obraduju voljenu osobu simpatičnim poklonom ili nekim drugim znakom pažnje. Kako bismo bolje razumeli svaki od ovih praznika evo šta koji zapravo znači, koji su običaji vezani za njih i šta se krije iza njihove proslave.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik posvećen Svetom Trifunu velikomučeniku koji je zaštitnik mnogih zanata, ali i vinogradara. Na današnji dan vinogradari izlaze u vinograde, obrezuju lozu i vinom zalivaju čokote da bi vinograd okrepili od zimskog perioda i povratili mu snagu koja mu je potrebna da godina bude rodna i da vino bude slatko.

Mnoge porodice slave ga kao krsnu slavu i mole se ovom svecu za zaštitu od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda. Za ovaj dan vezuju se mnoga verovanja, a jedno od njih je da ako danas pada sneg ili kiša godina će biti rodna. U suprotnom, ako je vedro godina će biti sušna i nerodna. Od ovog praznika zima počinje da popušta i sneg počinje da se topi. Danas priroda počinje ad se budi kao i ljubav u ljudima.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Oni koji danas slave Svetog Trifuna izlaze u vinograde i obrezuju i zalivaju vinom vinovu lozu. Drugi stavljaju u zemlju ugarak kako bi sneg okopnio i zima počela da popušta, a mnogi vernici danas slave krsnu slavu.

Katolici danas slave Svetog Valentina mučenika, koji je uprkos zabrani imperatora Klaudijusa krišom venčavao vojnike, zbog čega je bio pogubljen. U pravoslavnoj crkvi ovaj praznik se slavi 12. avgusta i za njega nisu vezani posebni običaji. Pravoslavni sveštenici naglašavaju da je pogrešno slaviti ovaj praznik istog dana kada ga praznuju i katolici.

Običaj da se 14. februara slavi Dan zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka. Ovaj praznik se danas toliko ustalio da gde god da krenete sve je u znaku ljubavi i poklona, sve je crveno i ukrašeno srcima. Ovaj praznik mnogi smatraju komercijalnim praznikom od koga mnoge trgovine imaju veliki profit.

Foto: Pixabay

Smatra se da je ovaj praznik postao popularan u 14. veku kada se javila potreba za novom vrstom ljubavi i pokazivanjem iste na dvorovima u Engleskoj i Francuskoj. Crkva nije saglasna sa ovim praznikom jer ukazuje na tendenciju ovog praznika da u zaborav baci Svetog Trifuna kod pravoslavaca i Svetog Valentina kod rimokatolika.

Bio on pomodarstvo ili oživljavanje paganizma, njega će danas proslaviti veliki broj zaljubljenih. Profit će biti veliki svima, od radnji sa poklonima, preko fabrika čokolada i restorana, do turističkih agencija. Običaj je da danas obradujete voljenu osobu nekim slatkišem, simpatičnom plišanom igračkom ili cvećem. Svi koji slave Dan zaljubljenih danas će pohrliti u cvećare i slatke kuće, a neki neće zaobići ni fensi restorane.

Daljinac

(M.K./m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zat

    14. februar 2018 | 11:52

    Ko voli dan zaljubljenih, neka promeni veru i sve je OK.

  • комуниста

    14. februar 2018 | 11:49

    Свети Трифун је 14 фебруара. Дан заљубљених је сваки Божији дан за оне који су заљубљени. Тај Валентин лично ме не занима иако сам заљубљен у своју супругу. Уживаћемо у чаши лепог и питког вина.

  • ☆☆☆

    14. februar 2018 | 12:16

    I mi pravoslavni slavimo Valentina ali u avgustu i ne kao zaštitnika zaljubljenih.Prema tome pravo hrišćanstvo ne priznaje taj dan.Samo ovi osmišljeni za bogaćenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA