≫ 

Kako uslovljavamo (samo)prihvatanje i šta moramo da uradimo kako bismo sebe voleli više?

Vredan si ljubavi i prihvatanja samo ako_______________?

  • 1

Ukoliko vam treba savet ili oslonac da izađete na kraj sa vašim problemima pozovite Životnog trenera na 0906/400-098

Posaljite pitanje SMS-om: SLIFE(razmak)Vaše pitanje na broj 5511

Upoznajte nas na: www.my-lifecoach.com

Autor: Marija Talijan – Life Coach

Vredan si ljubavi i prihvatanja samo ako_______________?

Kako završavate ovu rečenicu? Šta kažete sebi da treba da uradite, postignete, postanete kako biste zaslužili ljubav, prihvatanje i poštovanje?

Foto-ilustracija: Foter/Kaptah

Kad smo bili mali, upijali smo sve što su roditelji govorili i dovijali se na razne načine ne bi li dobili prihvatanje, ljubav i pažnju od njih. Mogli smo da „osetimo“ koja naša ponašanja obezbeđuju najviše pažnje i ljubavi. Neke od poruka koje su nam roditelji upućivali, postale su trajan deo nas. Još onda smo ih čuli kao recept koji će nam obezbediti da nas drugi prihvate kao ljudska bića. Zaključili smo da smo vredni ljubavi i pažnje samo ako sve uradimo kako treba/udovoljavamo drugima/ ne gnjavimo druge svojim osećanjima i potrebama/radimo brzo (ne dangubimo) ili se puno trudimo. U Transakcionoj analizi ovakve poruke (zapovesti) nazivamo drajverima.

Oni su nesvesni pokretač našeg ponašanja koji u sebi sadrži momenat prisile „Moraš“ i „Treba“. Posebno se aktiviraju u situacijama stresa i čine da se osećamo manje vrednim ukoliko ne postupamo u skladu sa njima. Uočeno je 5 karakterističnih drajvera:

Budi savršen

Foto: Profimedia

Osobe kojima je dominantan drajver „budi savršen“ uglavnom sebe prihvataju samo onda kada posao urade perfektno. Svoju vrednost kao ljudsko biće izjednačavaju sa tim koliko dobro rade i postižu željene ciljeve. Smatraju da zbog toga što nisu savršeni ili zato što greše, ne mogu biti prihvaćeni ni voljeni od strane drugih. Čest im je moto: „Radi stvari 100% dobro ili nemoj uopšte“. Njihovo uverenje može biti: „Zbog svojih mana ne mogu biti voljen“,

Budi jak

Ovaj drajver se češće sreće među muškom populacijom, ali se može primetiti i kod žena. Upućuju ga roditelji kroz poruke kao što su: „Suze su za mlakonje, a ti si moj hrabri dečak“, „Nisi lepa kad se ljutiš“ ili „Vidi, svi ti se smeju jer plačeš“. Dete tako nauči da je bolje da svoja osećanja zadrži za sebe i kad odraste ima teškoću da ih pokaže i verbalizuje. Ljudi sa ovim drajverom dobro funkcionišu u stresnim situacijama, ali njihovo duboko uverenje je da oni nisu vredna ljudska bića ukoliko osećaju tugu, ljutnju, strah. Takođe, teško im je da se opuste i zabavljaju iz straha da ne izgledaju „smešno“. Moto: „Ne smeš pokazati slabost „Izdrži, moraš dalje“; „Hajde, samo pozitivno“.

Trudi se

Drajver „trudi se“ navodi osobe da na svoja leđa preuzmu veliki teret i mnoštvo obaveza. Ulažu veliki napor i daju svoj maksimum, ali problem nastaje kad posao treba da se završi. Entuzijastični su kada se pojavi novi projekat, prihvataju ga oberučke, ali ne mogu da ga realizuju do kraja. Od malena su nagrađivani više za trud nego za rezultat. Nesvesno su izveli zaključak da su dobri i vredni prihvatanja ako se trude, muče i obavljaju (čak i jednostavne) stvari na teži način. Imaju strah da završe obaveze jer to znači da više ne mogu da se „trude“. Često kažu „Pokušaću da uradim/stignem/završim“, a potom će probiti rok/zakasniti.

Ugodi drugima

Foto: Pixabay.com

Kada je osoba pod vlašću ovog drajvera, ima prisilu da ugađa drugima i čini ih srećnim. Ovo samo po sebi nije loša karakteristika, međutim, osoba to čini nauštrb svojih potreba. Pod uticajem ovog drajvera, osobe svoju vrednost, kao ljudsko biće, izjednačavaju sa mišljenjem drugih o njima. Zato konstantno tragaju za odobrenjem i nastoje da svima udovolje. Ne umeju da odbiju druge, čak i kada su zahtevi apsurdni. Sebe i svoje potrebe će gotovo uvek stavljati na poslednje mesto. Često druge pitaju: „Jesi li ok? Je l’ sve u redu?“

Požuri

Osobe koje drugima upadaju u reč i završavaju njihovu misao, koje ne mogu ni minut mirno da sede, a da nešto ne rade, vrlo verovatno su pod uticajem drajvera „požuri“. Imaju teškoću da se opuste i da stvari rade laganim tempom. U stanju su da obavljaju veliki broj aktivnosti istovremeno i u stalnom su strahu da nemaju dovoljno vremena. Najviše ih uznemirava nedostatak posla i tišina u razgovoru. Često govore: „Brže, hajde, spor si“.

Jeste li se prepoznali u nekom drajveru? U zavisnosti od situacije, različiti drajveri se aktiviraju, ali se kod svakog od nas, generalno, izdvaja jedan ili dva drajvera koji su prisutni tokom većeg dela vremena.

Kako izaći iz drajvera?

Foto: Pixabay

Najvažniji deo je urađen-upoznali ste drajvere i za početak možete biti svesni njihovog prisustva, intenziteta prisile i kobnih rečenica koje upućujete sebi kad se pojave.

Svaki od navedenih drajvera ima svoje dobre strane, stoga nije rešenje da ih ugasimo već da ne dozvolimo da nam oni kontrolišu postupke i definišu našu ličnu vrednost.

Naravno da je poželjno da posao obavljamo kvalitetno i da težimo napretku, ali sve dok to nije uslov da bismo stekli (samo) prihvatanje. Sasvim je u redu grešiti i to nas ne čini manje vrednim! Dovoljno smo dobri takvi-nesavršeni.

Trud je neophodan za svaki posao i aktivnost, ali sve dok ne postane važniji od završavanja zadatka i rezultata. Zato, protivotrov za dominaciju drajvera „trudi se“ je, verovali ili ne, reč “završi“. Dajte sebi pravo da uživate u poslu sa fokusom na rezultat, a ne na količinu uloženog truda.

Mnogo je situacija u kojima ne možemo otvoreno reći i pokazati kako se osećamo. Nema mnogo smisla plakati na ramenu šefa, na poslu i pričati mu o bolnom raskidu, ali zato imamo prijatelje pred kojima ne moramo biti „jaki“ i sakrivati svoje emocije. Imate pravo da izrazite svoja osećanja i potrebe bliskim ljudima.

U redu je da pomognemo drugima i nađemo im se kad smo im potrebni, ali ne nauštrb svojih potreba. Stoga, svaki put kada uhvatite sebe da ste pod vlašću ovog drajvera, setite se da je važno-ugoditi sebi. Vaše potrebe su podjednako važne kao i potrebe drugih.

„Prati svoj tempo“, mantra je koja mene uspešno umiruje kada sam pod uticajem drajvera „požuri“. Vaša može biti „Imam pravo da usporim i stvari obavljam svojim tempom“.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA