≫ 

Da sve bude cakum - pakum: Za samo 200 dinara napravite dva odlična sredstva za čišćenje

Sa ovim sprejevima više neće biti ni traga od prašine, a drvenarija će blistati kao nova

  • 1

Istraživanja su pokazala da hronična izloženost prašini može dovesti do hiperstimulacije imunog sistema i razvoja alergija, posebno  kod dece koja imaju genetske predispozicije.

Prašina nije samo neprijatna, nego je i nezdrava. Sadrži sitne čestice ljudske kože, razgrađene ostatke insekata i životinjskog krzna (ako imate ljubimce), ali i elemente poput poput olova i arsena, zbog kojih se treba zabrinuti. Prašina je poput žive istorije kuće, a mnogi materijali koji se koriste u gradnji kuća doprinose skupljanju veće količine prašine u domaćinstvu. Istraživanja su pokazala da tragovi određene hemikalije mogu godinama ostati u zatvorenom okruženju.

Zašto bi baš svako dete trebalo da čita najmanje 20 minuta dnevno?

Istraživanja su pokazala da su ženama, koje često čiste kuću hemikalijama, pluća u lošijem stanju od onih koje to ređe rade. Glavni krivci ovom rezultatu su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno.

Kejti, autorka portala "Wellness Mama" daje savete kako da očistite kuću na najprirodniji moguči način, a ovaj put vam predstavlja sredstvo za čišćenje prašine.

- Sirće je jedno od onih prirodnih sredstava za čišćenje koje se mogu koristiti za sve, od nege kose do pranja veša. Iako sirće nije moj prvi izbor kao sredstvo za čišćenje (zbog mirisa) za ovaj recept je najbolji izbor. Sirće lako otklanja prljavštinu na bilo kojoj površin i to bez potrebe za ribanjem, a ima i dezinfekciona svojstva, a pritom ne oštećuje tretirani materijal. Postoji i odličan način da mu se ublaži miris.- piše Kejti.

Može da vam spase život: Test od 2 minuta otkriva kakvo vam je zaista zdravlje

Sredstvo za čišćenje prašine sa mirisom pomorandže:

Stavite koru od jedne pomorandže u teglu i prelijte je sirćetom

Neka odstoji najmanje dve nedelje

Sirće će dobiti lepu narandžastu nijansu, a mirisaće na citruse

Ako niste ljubitelj mirisa pomorandže, možete da koristite limun ili mandarine

Foto: Profimedia/Wavebreak / Prirodna sredstva za čišćenje su mnogo zdravija za kućnu upotrebu

Sredstvo za čišćenje i hranjenje drveni površina sa esencijalnim uljima:

- Odabrala sam eterična ulja limuna i kedra zbog njihovih svojstava. Ulje kedra ima smirujuće dejstvo, ali sadrži i snažna antiseptička, antibakterijska i protivgljivična svojstva. Ulja daju sjaj drvetu, a ujedno ga štite i hrane. Kao bazna ulja koristim suncokretovo ili maslinovo ulje, odnosno dobro je bilo koje ulje za kuvanje. - kaže Kejti.

1 šoljica vode

½  šoljice sirćeta (može ono sa mirisom pomorandže)

2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)

10 kapi eteričnog ulja limuna

5 kapi eteričnog ulja kedra

Priprema:

Sipajte vodu i sirće u bočicu za prskanje

Dodajte jestivo ulje i eterična ulja po izboru

Zatvori bočicu i dobro je promućkajte

Upotreba i čuvanje:

Na meku krpu stavite tečnost i obrišite nameštaj. Prašina i prljavština će nestati, a ostaće lep sjaj na nameštaju. Budući da ovaj recept sadrži ulje, nije ga poželjno stavljati na nerđajući čelik, granit, staklo ili zidove. Takođe se ne preporučuje upotreba na antiknom nameštaju.

Eterična ulja su moćna, stoga je mešavinu najbolje čuvati u staklenoj bočici, kako je ulja ne bi oštetila. Pre svake upotrebe bočicu treba dobro promućkati.

VIDEO: Kako uštedeti novac za automobil

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA