≫ 

Evo kako da najlakše prestanete da zavidite drugima na njihovoj sreći i počnete da stvarate sopstvenu

Većina nas ima naviku da sebe poredi sa drugim ljudima u svim životnim situacijama i da tako formira mišljenje i sliku o sebi - što je potpuno pogrešno

  • 1

Ukoliko vam treba savet ili oslonac da izađete na kraj sa vašim problemima pozovite Životnog trenera na 0906/400-098

Posaljite pitanje SMS-om: SLIFE(razmak)Vaše pitanje na broj 5511

Upoznajte nas na: www.my-lifecoach.com

BITI KAO NEKO DRUGI

Poređenje sa drugima nije put koji se savetuje. Ova ideja može govoriti o tome da smo nezadovoljni sopstvenim životom u toj meri da želimo da samo se rodili kao neko drugi, neko drugi ko je rođen pod srećnom zvezdom.

ŠTA NE VALJA SA NAMA

Foto-ilustracija: Profimedia/Često poželimo da nam je život drugačiji i da živimo neki bolji život.

Kada neko misli da nešto ne valja sa njim preterano generalizuje i fokusira se samo na loše u vezi sa sopstvenim bićem. Tada traži kompletnu zamenu sebe sa nekim drugim kojeg vidi kao boljeg, savršenijeg, nekog ko je uspešan i zadovoljan i kome nedostaju problemi koje ne može da reši. Ovo je naravno pogrešna pretpostavka jer ne postoji čovek koji nema neke svoje probleme koje ne vidimo jer ih skriva ili ga ne poznajemo dovoljno dobro pa zamišljamo dodajući mu kvalitet koij on možda, a verovatno ni nema.

PROJEKTOVANJE SAVRŠENE SLIKE

Moguće da je svako nekad u životu projektovao svoje skrivene želje u nekog drugog pridajući mu sve ono što mu nedostaje, a što mu je važno. Kada to radimo mi idealizujemo tuđ život smatrajući ga realnim iako on to nije. Preterana potreba da živimo u koži nekog drugog može bitno da utiče na naše kapacitete da rešavamo sopstvene probleme kao i da uvidimo da i naša koža nje tako loša kao što mislimo. Zahtevi i nerealna očekivanja od nas samih i nešeg života stvaraju ozbiljne frustracije koje pokušavamo da rešimo tako što se identifikujemo sa nekom osobom koja izgleda onako kako mi ne izgledamo sami sebi. Tada ne razmišljamo dovoljno kritički i verujemo u projektovanu sliku koja je prepuna idealizacija. Ne postoji čovek bez problema a osoba zakoju smatramo da je sve ono što mi nismo može imati probleme koje ne želimo. Ovo je posledica ideje o savršenom životu koja je sama po sebi pogrešne

IZLAZAK IZ ZAČARANOG KRUGA

Foto: Pixabay.com/Ono što vidimo kao srećan život drugih ljudi ne mora da znači da je to zaista tako i da je njihov život savršen.

Da bismo se osećali bolje u sopstvenoj koži potrebno je da preispitamo šta je to zbog čega smo toliko nezadovoljni. Svako od nas je neponovljiv, i originalan, stoga gotova i brza rešenja koja navodno ima neko drugi ne vodi ka rešenju. Ideja da neko može biti savršen bez ozbiljnih problema je iluzorna, a u ovoj iluziji pomažu neretko i same te osobe pretstavljajući se lažno kao ideali koji su za nas nedostižni. U svima nama ustvari leži potencijal za bolji život, a početak tog boljeg života je bezuslovnom prihvatanju nas samih i prepoznavanja samosabotirajućih ideja kako život zaista izgleda iz tuđe perspektive.

PREISPITIVANJE CILJEVA

Vrlo je verovatno kada smo u poziciji da često posmatramo život drugih kao poželjniji od našeg života imamo neralne ciljeve koji su samim tim osuđeni na propast. Oni koji su zaista zadovoljni svojim životom ustvari se manje porede sa drugima a više sa samim sobom, odnosno procenjuju kvalitet svog života u odnosu na svoj ličnih napredak u ostvarivanja svojih dakle ne tuđih ciljeva. Svako od nas u nečemu može biti dobar, stoga je energiju koju ulažemo u maštanju o bajkovitom životu drugih uložiti u otkrivanju onih ciljeva koji su realno, dostižni i koji će nas činiti sretnim. Preterivanje u očekivanju na osnovu nemogućeg je zamka koju smo sami sebi napravili stoga možemo i izaći iz nje tako što ćemo početi da razmišljamo o dovoljno „malim“ stvarima koje nas mogu učiniti zadovoljnim. Oni koji su zaista uspešni imaju iza sebe gomilu grešaka koje su prihvatali kao sastavni deo ostvarivanja onog što žele.

FOKUS NA ONO ŠTO IMAMO A NE NA ONO ŠTO NEMAMO

Promenom fokusa sa onog što nemamo na ono što imamo je jedan od prvih koraka u uspostavljanju realnije slike i osećanja u vezi sa tim. Svako od nas je ostvario ne samo jedan uspeh u svom životu ali nismo svi zadovoljni istim. Sa jedne strane to je i dobro sve dok predstavlja pokretač za napredovanje ali onda kada predstavlja obrazac samoocrnjivanja onda je kočnica ne samo za napredovanje već i doživljavanje svakodnevnog zadovoljstva. Kaže se nije bogat onaj koji ima puno već onaj koji je zadovoljan i sa malim.

OSLOBAĐANJE OD TERETA ODMAH I SADA

Foto: Pixabay.com/Umesto na loše, fokusirajte se na lepe i srećne stvari u vašem životu i odmah ćete primetiti promenu.

Oslobađanje od tereta nužnog uspeha naročito poređenja sa uspesima drugih otvara vrata za poređenje sa samim sobom u onim koracima koji su dovoljno primetni da uočimo razliku u odnosu na prethodno odustajući od nemoguće misije da konformistički uskačemo u odelo koje je gotovo odmah i koje je skrojeno po trenutno željenom. Put ka uspehu je dugotrajan i ne samo to, taj put je ispunjen mnogobrojnim malim uspesima koje svako od nas ima ali ih ne posmatra kao uspehe.

OTVARANJE OČIJU

Otvaranje očiju za sopstvene male napretke oslobađa i vizuru za velike kada za njih dođe vreme. Prepoznavanje histeričnog deteta u sebi koje svako od nas nosi i uspostavljanje kontrole nad njim je garant boljeg osećanja i zadovoljstva sobom. Shvatanje da odmah i sada već imamo sebe prihvatljive bez obzira na nesrećne okolnosti koje nas mogu zadesiti bez zahteva da se stvari reše odmah i sada oslobodiće naše kapacitete da i u ozbiljnim nevoljama uzburkanog životnog mora preuzmemo kormilo sami za sebe i otpočnemo putovanje u smeru koji je povoljan za nas. Ne smetaju nam situacije same po sebi već naš odnos prema njima, stoga probleme treba shvatiti pre kao izazov a ne kao gubitak.

Posaljite pitanje SMS-om: SLIFE(razmak)Vaše pitanje na broj 5511

Upoznajte nas na: www.my-lifecoach.com

Autor: Branimir Matijević – Life Coach

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    12. april 2018 | 19:24

    Sreca je u nama. Kada zracimo radoscu i zadovoljni smo onim sto imamo tada cinimo najbolje za sebe i briga nas sta drugi imaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA