Najlakši način da prepoznate otrovni bršljan, bez obzira na to kako izgleda

Ako niste imali prilike da se susretnete sa ovom biljkom, onda je vreme da naučite kako da je razlikujete od ostalog bilja

  • 2

Ako vas je ikada "ujeo" otrovni bršljan, onda znate kakvi su simptomi: svrab, osetljivst kože, osip... Dovoljno da ne poželite da mu se ikada više približite. Ako niste imali prilike da se susretnete sa ovom biljkom, onda je vreme da naučite kako da je razlikujete od ostalog bilja.

Da li ćete biti čistiji ako se kupate toplom ili hladnijom vodom?

Šta je otrovni bršljan?

Otrovni bršljan je biljka poznata po izazivanju crvenog osipa i upala na koži. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, oko 85 procenata ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama je alergično na otrovni bršljan.

Međutim, niko nije rođen kao alergičan na otrovni bršljan, ta alergija se razvija tek kasnije.

- Naša tela postaju osetljiva na otrovni bršljan tek nakon početne izloženosti. Nakon izlaganja otrovu, naš imuni sistem postaje aktiviran, što dovodi do značajnog zapaljenja.- kaže Džošua Zajhner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u Njujorku.

Foto: Pixabay.com / Niko nije rođen kao alergičan na otrovni bršljan, ta alergija se razvija tek kasnije

Kako se stvara reakcija na otrovni bršljan?

Lišća biljke bršljana sadrže masnu supstancu koja može doći u kontakt sa kožom i izazvati reakciju. Ovo ulje se naziva "urushiol", bledo žute je boje, a nalazi se i na otrovnom hrastu i otrovnom ruju. Urushiol takođe može da se prenese kroz predmete koje dodirujete, kao što je kosilica ili kućni ljubimci koji dolaze u kontakt sa njim. Takođe se može skrivati i na zelenim prirodnim površinama. Ako dobijete osip, ali niste bili u kontaktu sa biljkom, to može značiti da ste ga dobili preko prenetog ulja.

Jednom kada stupite u kontakt sa otrovnim bršljanom, do početka trovanja može proći od 12-72 sata, a sami simptomi trovanja mogu trajati i od jedne do tri nedelje. Suprotno popularnom uverenju, otrovni bršljan nije zarazan.

Foto: Pixabay.com / Suprotno popularnom uverenju, otrovni bršljan nije zarazan

Kako prepoznati otrovni bršljan pogledajte u videu:

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    25. jun 2018 | 20:31

    А где та биљка расте код нас? Заиста...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA