Čista izmišljotina: Špagete bolonjeze ne postoje, tvrde italijanski kuvari

Gastronomski slučaj ovih ozloglašenih špageta uvek ima odličnu medijsku pažnju, mada samo poreklo ovog sosa niko ne zna

  • 2

Kada ste u Bolonji, verovatno nameravate da probate i špagete bolonjeze na izvoran, domaći način. Ali, Italijani vas možda i neće baš razumeti zašto povezujete bolonjeze sos sa Bolonjom. Te dve stvari, zapravo, uopšte ni nemaju nikakve veze. Čak su i u Italiji špagete bolonjeze česta tema rasprava, jer mora se priznati da bi ovaj kultni recept svi hteli da prisvoje, iako se ne zna iz kog tačno dela Italije potiče i zašto nosi ovaj naziv.

Limun je zlata vredan, a čisti bolje od svih hemikalija: Top 3 recepta za njegovu upotrebu

Gastronomski slučaj ovih ozloglašenih špageta uvek ima odličnu medijsku pažnju. Najčešći kamen spoticanja je to što je u Italiji bolonjeze sos, koji se pravi od mesa vezan samo za testenine, dok se u Americi i drugim krajevima sveta taj sos služi sa različitim jelima, kao na primer sa špagetama od tikvica. Osim toga, u drugim krajevima sveta se ovaj sos koristi i za punjenje različitog povrća, kao na primer paprika, tikvica i slično. Čuveni sos od mesa se koristi u svim krajevima Italije, a njegovo poreklo nikada nije utvrđeno.

Foto: Pixabay.com / Nikome nije jasno zbog čega ovaj sos nosi naziv bolonjeze, kada se radi o jelu koje se naziva ragu

Zapravo, čitava zabuna oko ovog sosa i jeste nastala u Italiji, ako uzmete u obzir da se isti sos koristi za lazanje, taljatele i slične testenine. Sam sos za špagete bolonjeze je zapravo jedna vrsta ragua (jelo od mesa i luka), tako da bi ispravniji naziv za ono što čitav svet naziva špagete bolonjeze zapravo bio "špagete ala ragu".

U Italiji, kod lokalnog stanivništva ćete češće naići na izraz špagete sa raguom, što bi značilo špagete sa mesom. Treba da uzmete u obzir da je i italijanska kuhinja modifikovana i modernizovana, pa ono što mi znamo kao bolonjeze sos nije isti sos koji se koristio vekovima ranije. Ono što ceo svet zove bolonjeze sos, a  što bi ispavnije bilo zvati ragu, se sastoji od prženog luka sa mesom, uz dodatak začina. U recept je postepeno počeo da se dodaje i svež paradajz ili paradajz sos. Izvorni recept je u poslednjih par decenija toliko modifikovan da u njemu, sada, možete osetiti crno vino i mešavine mesa.

Foto: Pixabay.com / Tačno mesto porekla bolonjeze sosa nikada nije tačno utvrđeno

-  Špagete bolonjeze izazivaju toliku polemiku što stvara odličnu marketinšku akciju. Nema toliko polemike, originalni recept je toliko izmenjen čak i u Italiji. - kaže kuvar Pjero Valdisera.

- Špagete bolonjeze imaju puno smisla, čitav svet koristi isti recept za njihovu pripremu, a to treba iskoristi za marketing, jer Bolonja nije univerzalno poznat i popularan grad. - kaže Mateo Lepore.

Foto: Pixabay.com / Špagete bolonjeze zapravo možda i nemaju nikakve veze sa Bolonjom

(Telegraf.rs / Izvor: ilrestodelcarlino.it)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gle sada

    2. jul 2018 | 11:47

    Pre 10 god sam to pricao kuvarima u srbiji ali jok

  • Jovana

    2. jul 2018 | 17:16

    Pa i ne postoje! Postoji ragu! Tražite u Italiji bolonjez pa da vidite šta ćete.dobiti. Uostalom stvar opšte kulture.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA