Ostrige su delikates i afrodizijak, ali kad čujete kako umiru, nikad ih više nećete staviti u usta

Ukoliko pojedete mrtvu ostrigu, možete se opasno otrovati, zato je jako važno da pazite da li su žive kada vam ih serviraju

  • 6

Ostrige su popularni delikates širom sveta i mnogi ga smatraju odličnim afrodizijakom. Međutim, činjenica da se jedu žive uznemirava ljude i dovela je do niza pitanja na društvenim mrežama. Nije tajna da su ostrige servirane na ledu još žive, ali nije jasno da li osećaju bol dok ih jedemo i kako tačno umiru?

Ako vas muškarac gleda u ovaj deo tela, znači da mu se ne sviđate

Uprkos činjenici da to zvuči neverovatno grubo i okrutno, mnogo je bolje da ih pojedete žive. Ukoliko biste ih pojeli kad uginu, mogli biste da se razbolite, jer mogu da sadrže bakterije koje su štetne za ljude. Može i da dođe do simptoma sličnih groznici, povraćanja i dijareje.

Foto: Pixabay.com / Ukoliko jedete uginule ostrige može da dođe do simptoma sličnih groznici, povraćanja i dijareje

Da li ostrige osećaju bol kada ihjedemo? 

To pitanje je i dalje predmet rasprave, kažu iz Organizacije za podizanje standarda u industriji morskih plodova "Sifiš" (SeaFish).

- Nažalost, nema definitivnog dokaza. Postoje grupe koje tvrde da bi ostrige mogle da osećaju bol, ali i drugi koji govore da ne osećaju, jer one nemaju centralni nervni sistem. - rekao je predstavnik te organizacije.

Foto: Pixabay.com / Ostrige uginu tek kada ih odvojite od školjke i prinesete ustima

Kada tačno ostrige umru, da li je to kad ih stavimo u usta ili kad ih progutamo? 

U "Sifišu" kažu da se to verovatno dogodi kad se ostrige šokiraju, pre nego kad ih žvaćemo ili gutamo. Mišljenje su zasnovali na činjenici koja se tiče srca ostrige, a koje se nalazi pored dna. Ono je vezano za samu školjku, pa je samo razdvajanje od nje, zapravo i ubije.

Ako je ostriga mrtva treba da se jede kuvana ili se osoba može razboleti. Nedavno je čovek star 71 godinu preminuo zbog bakterija na mrtvim ostrigama. Važno je da znate kako da proverite da li je ostriga živa. A za to postoji jednostavan način.

Ako je ljuska čvrsto zatvorena, onda je ostriga unutra živa. Ako je ljuska pritvorena, blago je kucnite i ako se zatvori, ostriga je živa. One nisu jedina hrana koja se jede dok je još živa. To su i škampi, morski ježevi i hobotnice, ali se oni jedu i kuvani.

Foto: Pixabay.com / Ostrige mogu da se jedu i kuvane

(Telegraf.rs / Izvor: mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    29. jul 2018 | 22:27

    Ja se drzim lignji , njihov kvalitet se proverava na drzavnom nivou , haa.

  • Ivan

    29. jul 2018 | 20:30

    Ma da,kao da mi "obicni" ljudi imamo para da jedemo ostrige

  • Svetlana

    29. jul 2018 | 20:12

    Hvala lepo! U Kuparima i na Brionima sam vracala tanjir sa ostrigama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA